Tytuł Wzory jedzenia a struktura społeczna Autorzy Henryk Domański, Zbigniew Karpiński, Dariusz Przybysz, Justyna Straczuk Język polski Wydawnictwo Scholar ISBN 978-83-7383-794-2 Rok wydania 2015 Warszawa Wydanie 1 ilość stron 256 Format pdf Spis treści Wstęp 7
Rozdział 1. Tendencje we wzorach jedzenia 13
1.1. Stratyfikacja i reprodukcja wzorów jedzenia 13
1.2. Utowarowienie 17
1.3. Globalizacja 20
1.4. Indywidualizacja 22
1.5. Postfordyzm 24
1.6. Informalizacja 26
1.7. Stylizacja i nowoplemienność 28
1.8. Podsumowanie 30
Rozdział 2. Rytm jedzenia 32
2.1. Uchwycenie rytmu jedzenia 33
2.2. Ilość i typ posiłkow 36
2.3. Stratyfikacja pod względem pory jedzenia 39
2.4. Rytm jedzenia posiłkow 44
2.5. Stratyfikacja czasu jedzenia 50
2.6. Wnioski 55
Rozdział 3. Co jedzą Polacy? 58
3.1. Komponenty posiłkow 59
3.2. Śniadanie 64
3.3. Obiad 66
3.4. Kolacja 69
3.5. Stratyfikacja codziennych wyborow 70
3.6. Rożnice dotyczące unikania potraw 74
3.7. Stratyfikacja doświadczeń kulinarnych 79
3.8. Stratyfikacja potraw 85
3.9. Wnioski 94
Aneks 96
Rozdział 4. Picie napojow 98
4.1. Wybory picia napojow ogołem 99
4.2. Stratyfikacja wzorow picia 102
4.3. Wnioski 116
Rozdział 5. Gdzie i z kim? 118
5.1. Miejsca jedzenia poza domem 119
5.2. Gdzie się jada 121
5.3. Stratyfikacja: inteligencja rzadziej je w domu 126
5.4. Stratyfikacja pod względem wyboru miejsca jedzenia 132
5.5. Z kim 136
5.6. Stratyfikacja – z kim 142
5.7. Wpływ poziomu wykształcenia, wieku i płci 147
5.8. Podsumowanie 149
Rozdział 6. Co ludzie robią podczas jedzenia? 151
6.1. Czynności towarzyszące jedzeniu 152
6.2. Czynności towarzyszące posiłkowi a przynależność społeczno-
-zawodowa i inne czynniki 162
6.3. Samo jedzenie 166
6.4. Podsumowanie 167
Aneks 169
Rozdział 7. Preferencje kulinarne 178
7.1. Nowość i tradycja 180
7.2. Wiedza kulinarna 188
7.3. Oszczędność i ekstrawagancja 191
7.4. Zdrowie i przyjemność 198
7.5. Wnioski 202
Rozdział 8. Wzory jedzenia i płeć 205
8.1. Żywienie i troska – codzienne gotowanie 206
8.2. Zainteresowania kulinarne 211
8.3. Oszczędność i ekstrawagancja 214
8.4. Progresywność i prozdrowotność 216
8.5. Jedzenie „damskie" i „męskie" 221
8.6. Wnioski 226
Zakończenie 228
Aneks metodologiczny 233
Budowa kwestionariusza 233
Schemat doboru proby 237
Realizacja badania 239
Operacjonalizacja zmiennych 242
Literatura 246
Noty o autorach 254
Rozdział 1. Tendencje we wzorach jedzenia 13
1.1. Stratyfikacja i reprodukcja wzorów jedzenia 13
1.2. Utowarowienie 17
1.3. Globalizacja 20
1.4. Indywidualizacja 22
1.5. Postfordyzm 24
1.6. Informalizacja 26
1.7. Stylizacja i nowoplemienność 28
1.8. Podsumowanie 30
Rozdział 2. Rytm jedzenia 32
2.1. Uchwycenie rytmu jedzenia 33
2.2. Ilość i typ posiłkow 36
2.3. Stratyfikacja pod względem pory jedzenia 39
2.4. Rytm jedzenia posiłkow 44
2.5. Stratyfikacja czasu jedzenia 50
2.6. Wnioski 55
Rozdział 3. Co jedzą Polacy? 58
3.1. Komponenty posiłkow 59
3.2. Śniadanie 64
3.3. Obiad 66
3.4. Kolacja 69
3.5. Stratyfikacja codziennych wyborow 70
3.6. Rożnice dotyczące unikania potraw 74
3.7. Stratyfikacja doświadczeń kulinarnych 79
3.8. Stratyfikacja potraw 85
3.9. Wnioski 94
Aneks 96
Rozdział 4. Picie napojow 98
4.1. Wybory picia napojow ogołem 99
4.2. Stratyfikacja wzorow picia 102
4.3. Wnioski 116
Rozdział 5. Gdzie i z kim? 118
5.1. Miejsca jedzenia poza domem 119
5.2. Gdzie się jada 121
5.3. Stratyfikacja: inteligencja rzadziej je w domu 126
5.4. Stratyfikacja pod względem wyboru miejsca jedzenia 132
5.5. Z kim 136
5.6. Stratyfikacja – z kim 142
5.7. Wpływ poziomu wykształcenia, wieku i płci 147
5.8. Podsumowanie 149
Rozdział 6. Co ludzie robią podczas jedzenia? 151
6.1. Czynności towarzyszące jedzeniu 152
6.2. Czynności towarzyszące posiłkowi a przynależność społeczno-
-zawodowa i inne czynniki 162
6.3. Samo jedzenie 166
6.4. Podsumowanie 167
Aneks 169
Rozdział 7. Preferencje kulinarne 178
7.1. Nowość i tradycja 180
7.2. Wiedza kulinarna 188
7.3. Oszczędność i ekstrawagancja 191
7.4. Zdrowie i przyjemność 198
7.5. Wnioski 202
Rozdział 8. Wzory jedzenia i płeć 205
8.1. Żywienie i troska – codzienne gotowanie 206
8.2. Zainteresowania kulinarne 211
8.3. Oszczędność i ekstrawagancja 214
8.4. Progresywność i prozdrowotność 216
8.5. Jedzenie „damskie" i „męskie" 221
8.6. Wnioski 226
Zakończenie 228
Aneks metodologiczny 233
Budowa kwestionariusza 233
Schemat doboru proby 237
Realizacja badania 239
Operacjonalizacja zmiennych 242
Literatura 246
Noty o autorach 254