"Żywienie człowieka zdrowego i chorego. To drugi tom wielokrotnie wznawianego podręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka.
Podstawy nauki o żywieniu, a także Żywienie a zdrowie publiczne. Zgodnie z tytułem drugi tom demonstruje wiedzę z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: zasady i funkcjonalne wskazówki dobrego żywienia w przeróżnych okresach życia, rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu przeważnie występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa, żywienie pozajelitowe i dojelitowe, poręczne wskazówki do żywienia człowieka chorego.
Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając rozmaite uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia, rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu w głównej mierze występujących chorób i dobrze stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe, poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji użytecznego żywienia osób zdrowych i chorych.
Książka Żywienie człowieka zdrowego i chorego jest asygnowana dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, i innych uczelni wyższych realizujących przedmioty z zakresu żywienia oraz dla osób praktycznie zajmujących się tym zagadnieniem - lekarzy, dietetyków, żywieniowców, technologów żywności oraz personelu szpitali, sanatoriów i domów opieki."