"Pierwsze tak kompleksowe opracowanie dotyczące żywienia, diagnostyki i leczenia w SIBO, oparte na aktualnych badaniach naukowych oraz doświadczeniu praktycznym autorów. W książce systematycznie i zgodnie z najnowszą wiedzą opisano całość procesu, jakiemu jest poddawany pacjent z rozpoznaniem SIBO.
W sposób przystępny (liczne infografiki i tabele) i zgodny z aktualnymi rekomendacjami przedstawiono, jak przebiega antybiotykoterapia, dlaczego jest znaczna w leczeniu przerostu bakteryjnego, jak powinno wyglądać korzystne leczenie oraz jak uniemożliwiać nawracaniu SIBO w przyszłości.
Przybliżono też zagadnienia dietoterapii i suplementacji, w tym na dodatek probiotykoterapii. W publikacji opisano symptomatologię i standardy terapeutyczne, opierając się na aktualnych zaleceniach farmakoterapeutycznych i psychoterapeutycznych, a także wykorzystaniu neuromodulatorów.
Autorzy niezwykle podkreślają znaczenie mikrobioty, która ulega silnym i bezustannym zmianom, co w procesie leczenia SIBO odgrywa priorytetową rolę i powinno wpływać na styl życia pacjenta, w tym przede wszystkim na jego dietę.
Tytuł jest niezbędny w bibliotece studentów dietetyki i innych kierunków z dziedziny nauk medycznych i nauk o zdrowiu, dietetyków oraz każdego zainteresowanego tematem mikrobioty, problematyką zdrowia przewodu pokarmowego i tzw.
well-beingu. Stanowi cenny drogowskaz dla pacjentów cierpiących na SIBO."