Publikacja w sposób kompleksowy porusza tematykę aktualnego spojrzenia na rolę diety w zdrowiu skóry. Zawarte w niej dane zostały oparte na najnowszych badaniach naukowych i funkcjonalnym doświadczeniu specjalistów w dziedzinie dermatologii oraz żywienia. Książka prowadzi czytelnika od podstawowej wiedzy na temat wpływu diety na dobrostan skóry i procesy jej starzenia, poprzez omówienie wybranych chorób skórnych, w których może ona wspierać proces leczenia aż do wskazówek dotyczących wsparcia psychologicznego w tych schorzeniach. Autorzy analizują ponadto wpływ żywienia na procesy patologiczne w skórze i mechanizmy immunologiczne, które odgrywają kluczową rolę w rozwoju chorób dermatologicznych. Dzięki tej książce specjaliści będą mieli możliwość udoskonalonego zrozumienia wpływu diety na zdrowie tego największego widocznego dla otoczenia organu ciała człowieka i użycia zdobytej wiedzy w praktyce klinicznej. Publikację dedykujemy wszystkim zajmującym się żywieniem i dietetyką, specjalistom z zakresu ochrony zdrowia, lekarzom, pielęgniarkom i kosmetologom. Może także stanowić ciekawe źródło informacji dla studentów przeróżnych kierunków związanych z dietetyką, żywieniem człowieka czy medycyną i naukami o zdrowiu,, a także pacjentom - tak żeby znaleźli wstępne wskazówki do zmiany diety i wspomożenia cyklu leczenia swej choroby.
- Autorzy: Czerwonogrodzka-Senczyna Aneta, Zalewska-Janowska Anna
- Format: 15.0x21.0cm
- ISBN: 9788301234522
- pojemność: 260
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2024
- Wydawca: PZWL