Żywienie zwierząt i paszoznawstwo to kolekcja podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu biochemii i fizjologii żywienia, zasad szczegółowego żywienia różnorodnych grup zwierząt oraz charakterystyki i wartości pokarmowej pasz. Tom 1 zawiera najważniejsze zagadnienia dotyczące fizjologii i przemian biochemicznych zwierząt gospodarskich, domowych i amatorskich. Omówiono w nim: · elementy chemiczne pasz i ich znaczenie dla organizmu zwierząt · budowę przewodu pokarmowego przeżuwaczy, zwierząt monogastrycznych i ryb · pobieranie pokarmu, trawienie i wchłanianie · przemianę materii, energii i części mineralnych · żywieniowe metody ograniczania skażenia środowiska naturalnego odchodami zwierząt · systemy oceny wartości pokarmowej pasz i potrzeby zwierząt. Obecne, drugie wydanie tomu 1 uwzględnia współczesny stan wiedzy. Dodano rozdział Nutrigenomika (genomika żywieniowa) poświęcony nauce, która bada reakcje organizmu na komponenty pożywienia, wykorzystując technologie genomiczne; ukierunkowanej z reguły na człowieka i prewencję chorób, które mają związek z żywieniem. Przedstawiono w nim badania u zwierząt, zwłaszcza gospodarskich i towarzyszących człowiekowi, których celem jest nie tylko prewencja chorób u zwierząt, lecz także m.in. Wydajność zwierząt i opracowanie zaleceń jak żywić określony genotyp zwierzęcia. Podręcznik jest adresowany typowo do studentów: biologii i hodowli zwierząt, biotechnologii, medycyny weterynaryjnej, wydziałów rolniczych, zootechnicznych. Pomocny również dla pracowników ośrodków doradztwa rolniczego, producentów pasz i dodatków paszowych, hodowców zwierząt gospodarskich i towarzyszących. Może także zainteresować hobbystów i sympatyków rozmaitych gatunków zwierząt domowych, ale także dla nas samych, jako kupujących.
- Autorzy: Dorota Jamroz
- Format: 16.5x23.5cm
- ISBN: 9788301182274
- pojemność: 452
- Oprawa: Gąbka
- Rok wydania: 2015
- Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN