nawet jeśli umiecie gotować i lubicie kuchnię klasyczną, to… tak jeszcze nie gotowaliście!
To nie czcze słowa – książka, którą właśnie trzymacie w dłoniach, w okresie przedwojennym stała w domu każdej szanującej się gospodyni, a nazwisko Marii Gruszeckiej wznosiło się w pomieszczeniach kuchennych niczym dobry duch opiekuńczy. (…) napisałam tę książkę w celu zaradzenia rzeczywistym potrzebom – deklarowała Gruszecka w przedmowie do 366 obiadów. Jej misja była szlachetna i narodowa – nauczyć Polaków, jak gotować smacznie i zdrowo bez pomocy służby, a także zapoznać ich z oryginalnymi recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Była jedną z pierwszych polskich autorek, które dostrzegły, jak ważne dla zachowania korzystnego funkcjonowania organizmu jest przestrzeganie zasad związanych z przygotowywaniem i przechowywaniem żywności i racjonalnym odżywianiem. W książce 366 obiadów odszukamy przepisy m.in. Na zupy, potrawy z drobiu, wołowiny, cielęciny, wieprzowiny, baraniny, dziczyzny, ryb i raków. Usatysfakcjonowani będą ponadto amatorzy pierogów, galaret, naleśników i sałatek. Choć w czasach Gruszeckiej wegetarianizm uznawano za zbyteczną fanaberię, w niezwykle urozmaiconym menu przewidziała ona też miejsce dla ryżu i warzyw. Wśród receptur nie mogło zabraknąć tych na słodkości i napoje – od kompotów po nalewki.
____________________________
Niniejsze wydanie książki zostało opracowane na podstawie edycji z 1930 roku.
Autorzy: Maria Gruszecka
EAN: 9788377296431
Głębokość: 29.000000
ISBN: 978-83-7729-643-1
ilość stron: 328
Oprawa: Twarda
rodzaj: Książki
Rok wydania: 2021
Szerokość: 150
Wydanie: 1
Wydawnictwo: KSIĘŻY MŁYN DOM WYDAWNICZY MICHAŁ KOLIŃSKI
Wysokość: 212