Portery, giny, calvadosy, tequile, rosolisy i koniaczki, miody i bimberki… Napojów przynoszących radość i dodających osobliwego uroku każdej biesiadzie – bez względu na długość i szerokość geograficzną – nie da się zliczyć.
Da się za to poznać ich niesamowite historie i dać się porwać nieprzeciętnym anegdotom, których zdążyło się w dziejach birbanckiej ludzkości naprawdę mnóstwo namnożyć. Jaki związek ma alkohol z powstaniem Stanów Zjednoczonych? Jak smakuje trunek z rosiczki? Dlaczego pozyskiwanie pulque przypomina aztecki rytuał? Jaki wkład w rozwój polskiego przemysłu alkoholowego miał znikomy pajęczak zwany rozkruszkiem? Na te i mnóstwo więcej pytań odpowiada niniejsza książka.
Znawca historii kulinariów, smaków i woni Andrzej Fiedoruk zaprasza na fascynującą wędrówkę po świecie winnic, alembików, gorzelni i chmielowych pól. Warto zanurzyć się w tych hektolitrach wiedzy o alkoholu, przekazanej w gawędziarskim, niezobowiązującym stylu.
Lektura "Alkoholowych dziejów świata" jest jak prawdziwa biesiada – przyjemna, bogata w nieprzewidzianki i może się od niej mocno zakręcić w głowie! Powyższy opis pochodzi od wydawcy.