Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o ziołach, lecz nie mieliście kogo zapytać. Zioła na zdrowie, dla ciała i na stole. Poznaj współczesne zielarki i ich autorskie przepisy.
Współczesne zielarki łączą akademicką wiedzę z naukowych podręczników z rytuałami i zwyczajami dawnych specjalistek w dziedzinie zielarstwa. Znajdują siłę w postaciach przodkiń, które wiedziały, jak korzystać z bogactwa otaczających nas roślin. Jeśli macie ochotę razem z nimi przygotowywać zdrowotne napary, nalewki i maści, zanurzyć się w parujące ziołowe kąpiele, destylować krwawnik i kręcić kremy z dzikiej marchwi – ta książka jest dla was.
Zielarstwo to znakomita przygoda wymagająca jednak uważności i cierpliwości. Czasami droga prowadzi was przez drzwi pobliskiego sklepu zielarskiego, innym razem wiedzie na pola i łąki. Autorkę książki „Moc ziół" poprowadziła na dzikie Pogórze Przemyskie, w tajemnicze Góry Sowie, lasy Beskidu Sądeckiego, na polne ścieżki Kaszub i Lubelszczyzny. Poprzez pracownie, w których u powały suszą się pęki ziół, poprzez kuchnie zastawione alembikami do destylacji, nieznaczne laboratoria w których półki uginają się od słojów z suszem i maceratami. Spotkała na swojej drodze wyjątkowo różnorodne kobiety, które łączy ogromna miłość i szacunek do przyrody, a także niesamowita wiedza na temat roślin i ich wpływu na nasze zdrowie, samopoczucie, kondycję psychiczną i fizyczną.
W książce autorka ukazuje sylwetki współczesnych zielarek oraz zdradza ich autorskie przepisy na napary, mieszanki, maści czy nalewki. Opowieściom o niezwykłych paniach towarzyszy obfita dawka funkcjonalnej wiedzy o roślinach i ich zastosowaniu – w książce odnajdziemy m.in. Podzielone tematycznie zielniki opisujące działanie i wykorzystanie 40 ziół oraz ponad 80 przepisów na ziołowe specyfiki.