Nowa edycja bestsellerowego poradnika Candida. Nie daj się zjeść grzybom w dostępny sposób wyjaśnia genezę choroby, czynniki sprzyjające jej rozwojowi, specyficzne objawy i metody leczenia.
Drożdżaki Candida to pozornie nieszkodliwe mikroorganizmy obecne we florze bakteryjnej jelit każdego człowieka. Gdy jednak stworzy im się dogodne warunki rozwoju będące konsekwencją niewłaściwego odżywiania, zbyt częstego stosowania antybiotyków, leków hormonalnych i immunosupresyjnych, wtedy mogą wywołać mnóstwo niepokojących objawów chorobowych pozornie ze sobą niepowiązanych. Równocześnie wzrasta ryzyko pojawienia się chorób uznawanych za cywilizacyjne, jakimi są: choroby układu krążenia, układu oddechowego (w tym astma oskrzelowa), nowotwory, alergie, łuszczyca, cukrzyca, nadwaga i otyłość.
Ten ergonomiczny poradnik to sugestia poprawy jakości życia przez zmianę diety i nawyków żywieniowych, co przysłuży się nie tylko ludziom chorym,ponadto dbającym o zdrowie.
Pierwsze wydanie poradnika ukazało się pt. Nie daj się zjeść grzybom Candida.