Chemia żywności jest nauką o składzie ascetycznców i produktów żywnościowych, dodatków i skażeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w minimalistyczncach i produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się też wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: - zakres i rolę chemii żywności; - budowę minimalistycznców i produktów żywnościowych; - udział, , a także rolę wody, komponentów mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; - występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych, a także związków zapachowych i smakowych; - interakcje części żywności; - składniki i reakcje wpływające na reologiczne właściwości żywności. Książka została opracowana poprzez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest dedykowana dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych, a także dla pracowników gospodarki żywnościowej.
- Autorzy: Praca zbiorowa
- Format: 16.5x23.5cm
- ISBN: 9788301196257
- pojemność: 458
- Oprawa: Miękka
- Redakcja: Sikorski Zdzisław E., Staroszczyk Hanna
- Rok wydania: 2021
- Rok wydania: 2022
- Rok wydania: 2023
- Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN