Książka kucharska w formie albumu w twardej foliowanej oprawie o polskiej konwencjonalnej kuchni w języku polskim. Wstęp posiada rys historyczny polskiej kuchni, a we wnętrzu 60 potraw z przepisami.
Publikacja Kuchnia Polska to ładnie wydany i bogato ilustrowany album w twardej i foliowanej oprawie, zawierający rewelacyjne zdjęcia klasycznych potraw. Na 96 stronach albumu prezentowane są przepisy tradycyjnych polskich potraw, począwszy od przekąsek, zup czy dań z ryb, cielęciny, drobiu, wieprzowiny, wołowiny, a skończywszy na deserach, ciastach, a także przetworach. Każdy przepis okraszony został zdjęciem potrawy.
Książka Domowa Kuchnia Polska (wydana w 7 wersjach językowych) to idealny pomysł na podarunek np. Dla cudzoziemca pragnącego poznać polskie potrawy oraz ich sposoby przygotowywania.
Ze wstępu
Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ ma niemało czynników. Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób dostępnych, w tej szerokości geograficznej, ascetycznców.
Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne dostępne bezkompromisowce przetwarzane były w kuchni na przeróżne sposoby, a podniebienie danych Polaków decydowało o wyborze z przystępnego asortymentu ulubionych dań.
Dlatego kuchnia średniowieczna obfitowała w mięsa, ryby oraz kasze, które były dodawane wówczas prawie do każdego dania. Nie pogardzano zupami, które nazywano polewkami, a z których najmocniej popularne były barszcz, żur, czernina i flaki.
Żadne polowanie nie mogło obyć się bez bigosu, do którego dodawano mięso upolowanej zwierzyny. Posiłki na dworach szlacheckich, składały się wówczas z twz. Prendium, czyli wczesnego obiadu, i Coena - wczesnej kolacji. (...)
Spis treści
Przekąski
Befsztyk tatarski
Bigos
Galaretka z nóżek
Karp w galarecie
Sałatka jarzynowa
Śledź w śmietanie
Zupy
Barszcz
Chłodnik
czernina
Flaki
Grochówka
Kapuśniak
Krupnik
Rosół
Grzybowa
Zupa Nic
Pomidorowa
Żur
Cielęcina
Cielęcina w warzywach
Eskalopki cielęce
Ozorki cielęce
Sznycel cielęcy
Wołowina
Sztuka mięsa
Zrazy zawijane
Wieprzowina
Golonka
Gołąbki
Karkówka
Kotlet mielony
Kotlet schabowy
Żeberka w miodzie
Drób
Kaczka z jabłkami
Kurczak nadziewany
Wątróbka smażona
Ryby
Karp po żydowsku
Pstrąg z wody
Sandacz
Dania jarskie
Knedle ze śliwkami
Kopytka
Naleśniki z serem
Pierogi
Kluski leniwe
Placki ziemniaczane
Racuchy
Desery
Babka drożdżowa
Faworki
Keks
Makowiec
Mazurek
Pączki
Piernik
Sernik
Szarlotka
Potrawy regionalne
Babka ziemniaczana
Kartacze
Kulebiak
Pyzy z gzikiem
Wereszczaki
Przetwory
Grzyby marynowane
Kapusta kiszona
Ogórki kiszone