unikatowa książka mistyczno-kulinarna autorstwa Lary Gessler. Orzechy i pestki kochamy wszyscy, zwłaszcza Lara Gessler. W jej rodzinnym domu worek orzechów łuskanych w czasie przygotowań do Bożego Narodzenia zbliżał bardziej niżeli lepienie pierogów.
Dlatego zdecydowała się na kilkutygodniową wyprawę po największych plantacjach orzechów i pestek. Tak właśnie powstała ta książka. W przewodniku wynajdziesz: - praktyczne porady, jak kupować i przechowywać orzechy i pestki - ich historię i obrzędy i zwyczaje z nimi związane - klasyczne przepisy - autorskie przepisy i kulinarne inspiracje Lary Gessler Pełna pasji i wyobraźni opowieść o orzechach i pestkach, bez których trudno wyobrazić sobie współczesną kuchnię.
A wszystko z miłości do gotowania! Z jutowego worka na orzechy wysypały się chrupiące opowieści. Zamknięte w łupinach czekały na właściwy czas - i na Larę Gessler, wrażliwą opowiadaczkę. Jak muszle znad morza przytknięte do ucha, rozgadały się na prawidłowe.
Zaglądają do przeszłości, płyną pod prąd, karmią ciało i duszę. Wyłuskajcie z nich moc. Daria Pawlewska, redaktorka naczelna i wydawczyni magazynu kulturalno-kulinarnego "KUKBUK" Lara Gessler - ukończyła socjologię w Collegium Civitas w Warszawie.
poprzez rok pracowała i szkoliła się pod okiem najkorzystniejszych szefów kuchni w Londynie. Mieszkała w Hiszpanii, Holandii i Nowym Jorku. Współwłaścicielka restauracji U Fukiera i Słodki Słony. W 2016 roku wydała książkę "Słodki zielnik Lary".
W 2020 roku stworzyła Pracownię Kulinarną Lary Gessler, która jest miejscem otwartym i przyjaznym dla każdego, kto chce gotować. Tytuł Orzechy i pestki Autor Lara Gessler Wydawnictwo Prószyński Media EAN 9788381693400 ISBN 9788381693400 Kategoria Kuchnia,diety\Inne liczba stron 344 Format 17x24x3.4 cm Rok wydania 2020 Oprawa Twarda Wydanie 1 Waga 1.065 kg