Prezentowany reprint to jedna z pierwszych książek, dotyczących wyrobu win owocowych i miodów, wydanych na ziemiach polskich. Jej autorem był wybitny specjalista - inspektor winnic w Austro-Węgrzech. Jak sam pisze we wstępie, już wtedy - na przełomie XIX i XX wieku - wina wytwarzane z owoców były lekceważone i niedoceniane, co tłumaczy interesami importerów południowoeuropejskich win gronowych.
Wśród przedstawionych przepisów znajdują się receptury na tradycyjne polskie trunki, czyli miody pitne i wina z: - jagód, - malin, - porzeczek, - agrestu, - wiśni, - tarki (tarniny), - głogu, - berberysu, - rabarbaru, - liści winogron, - soku z brzozy.
Przepisy proponowane poprzez Autora to tradycyjne polskie receptury. Aby z nich skorzystać, musimy jedynie poznać trzy terminy aktualnie raczej nieużywane, a występujące w książce: rozynki - suszone winogrona, 1 kwarta - ok.
0,95 litra, 1 funt - ok. 0,4 kg.