ukazujemy przewodnik po świecie korzystnej kuchni i dobrych win. Autor, przytaczając setki przykładów udanych zestawień, udowadnia, iż mariaż wina z jedzeniem wnosi do naszego życia zupełnie nową jakość.
Menu z winami dostosowanymi do 25 tematycznych kolacji i jednego śniadania tworzą użyteczny zbiór pomysłów na doskonałe przyjęcie, romantyczną randkę albo rodzinny obiad - oczywiście z winem. Do każdego dania autor oferuje jedno albo więcej win a swoje wybory szczegółowo uzasadnia, dzieląc się z czytelnikami ponad dwudziestoletnim doświadczeniem w układaniu wyśmienitych menu.
Dlaczego słone sery lubią słodkie tokaje a taniczne cabernety steki$317 Jak używać przypraw,dostosować danie do wina$318 Czym należy popijać jajko, śledzia i czekoladę$319 sporo praktycznych wskazówek i porad, inspirujące opowieści kulinarne z całego świata i najlepsze wina przystępne na polskim rynku do wyboru.
o praktyczne porady jak wiązać wino z potrawami o 26 tematycznych, czterodaniowych menu o Ponad 100 dań z dostosowanymi do nich winami o użyteczne indeksy win i potraw,,Można, oczywiście, podawać białe do ryby, a czerwone za każdym razem w temperaturze pokojowej.
Czy nie lepiej jednak odwołać się do własnego smaku$320 Wojciech Giebuta nam ten smak wyszkoli tak, że poradzimy sobie nawet ze śledziem w oleju i zupą. Po jego lekcjach sami będziemy potrafili dobrać najszczególniej odpowiednie winne towarzystwo dla tego, co na talerzu.
Albo na odwrót. Książka funkcjonalna jak korkociąg kelnerski, otwierająca oczy jak wizyta w Burgundii i lekka jak sałata z pinot gris". - Łukasz Modelski, dziennikarz Radiowej Dwójki, autor książek o kulturze kulinarnej Wojciech Giebuta - dziennikarz z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem w podróżach winiarskich po całym świecie, ceniony wykładowca wiedzy o winie.
Dyrektor jedynego w Polsce biura enoturystycznego, pilot wycieczek. Historyk sztuki z wykształcenia, smakosz i wielbiciel opery z powołania. Od wielu lat prowadzi autorskie kolacje z winem, podczas których opowiada nie tylko o tym, co na stole.
Prywatnie genialny szef we własnej kuchni.