Na kartkach "Jerozolimy" Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi odkrywają ekscytującą kuchnię swojego rodzinnego miasta i jego zróżnicowanych muzułmańskich, żydowskich i chrześcijańskich społeczności. Obaj autorzy urodzili się w Jerozolimie w tym samym roku – Tamimi po arabskiej wschodniej stronie, a Ottolenghi po żydowskiej zachodniej.
Ta zniewalająca książka kucharska prezentuje, z oryginalnej, międzykulturowej perspektywy, 120 przepisów: od pionierskich dań warzywnych do słodkich, znakomitych deserów. Ottolenghi, który jest właścicielem pięciu restauracji w Londynie i autorem dwóch innych nadzwyczajnych książek kucharskich, należy do najbardziej cenionych szefów kuchni na świecie.
W „Jerozolimie" złączył siły z Samim Tamimi, by stworzyć najszczególniej osobistą książkę kucharską, jaka kiedykolwiek powstała. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.