"O jedzeniu emocjonalnym Jedzenie to konieczność $3797 bez energii, którą nam daje, nie przeżyjemy. Jest jednak czymś pokaźnie ważniejszym niżeli tylko naturalnym sposobem na dostarczenie sobie paliwa.
Z jedzenia czerpiemy przyjemność, celebrujemy je i potrafimy się nim delektować. Niestety, bywa ono także niebezpieczne $3798 usidleni poprzez marketing, ale też przez własne, utrwalane latami złe nawyki żywieniowe, sami wyrządzamy sobie krzywdę, nieodpowiednio się odżywiając.
Tyjemy, chorujemy, cierpimy z powodu niedoboru witamin i minerałów. Albo wpadamy w pułapkę kompulsywnego odchudzania albo tak restrykcyjnie przestrzegamy reguł zdrowego odżywania, aż... Staje się ono niezdrową obsesją.
To nie jest kolejna pozycja poświęcona cudownej, jedynie trafnej i skutecznej diecie. To książka o jedzeniu, o naszych z nim relacjach, niełatwych i o mechanizmach wywołujących, że pielęgnujemy szkodliwe nawyki żywieniowe, nawet jeżeli wiemy, iż są dla nas złe.
Zrozumienie przyczyn, dla których zachowujemy się przy stole czy w sklepie tak, a nie inaczej, stanowi punkt wyjścia do tego, by na nowo poczuć smak życia $3799 harmonijnego, stabilnego, pełnego dobrych emocji.
Jak podkreślają autorki, nie ma tu prostych rad czy kilkunastu punktów z zadaniami do wykonania, książka z założenia bowiem ma być źródłem inspiracji, dodać odwagi do wejścia na drogę mądrej zmiany. O autorach Joanna Derda - dziennikarka z wieloletnim doświadczeniem.
wyjątkowo interesuje się problematyką zdrowego jedzenia i szerzej zdrowego życia, w tym równowagi między ciałem i duszą. Marta Pawłowska - specjalistka zdrowego żywienia, coach ze specjalizacją w zakresie zdrowia rodziny.
Pasjonują ją relacje człowieka z jedzeniem. Przeprowadziła dziewięć edycji pierwszych w Polsce autorskich warsztatów poświęconych jedzeniu emocjonalnemu -,,Ja i jedzenie: karmię ciało czy zatykam duszę$3800".