W zastraszającym tempie rośnie na Świecie zjawisko polipragmazji, czyli wielolekowości. W 2010 roku Światowa Organizacja Zdrowia oszacowała, iż 50% pacjentów zażywających leki nie stosuje ich zgodnie z zaleceniami.
Ocenia się, że interakcje między lekami albo lekami a pożywieniem stanowią 3–5% przypadków kończących się hospitalizacją. Dlatego również właściwa edukacja pacjentów co do sposobu zażywania leków wydaje się kluczowa w kontekście sukcesu terapii i zachowania jej bezpieczeństwa.
Mechanizmy interakcji pomiędzy lekami, lekiem a suplementem diety czy lekiem a pożywieniem stanowią szczególnie złożone i nie za każdym razem w pełni wyjaśnione zagadnienie. Niejednokrotnie są to procesy złożone, wielofazowe, zachodzące na przeróżnych etapach metabolizowania leku w organizmie.
Wciąż za małą uwagę i nacisk kładzie się na potencjalne interakcje między lekiem a pożywieniem – zapominając o tym, że w skutkach może być ono równie niebezpieczne jak interakcja lek – lek. Niniejsza monografia, bazując na najświeższych doniesieniach naukowych w sposób kompleksowy i zrozumiały omawia ryzyko osłabienia lub nasilenia działania leku przez żywność.
Stanowi ważne źródło informacji dla dietetyków, lekarzy i farmaceutów, żeby pokazać pacjentom, iż „nie chodzi o to aby lek zażyć – ale aby zażyć go tak, by miał szansę działać"