Co oznacza E300? Czy amarant jest krzywdzący? Czy syrop glukozowo-fruktozowy to także cukier?
Etykiety umieszczane na opakowaniach produktów spożywczych posiadają funkcję nie tylko marketingową, ale także – a może na ogół – informacyjną. Umiejętność ich czytania pomoże ci w dokonywaniu właściwych wyborów żywieniowych, ponieważ wskazują m.in., jaką kaloryczność ma artykuł, jaki jest jego skład, jakie substancje odżywcze posiada, czy ma dużo soli lub cukru. Informacje te są istotnie ważne dla osób, które cierpią na przeróżnego rodzaju schorzenia, np. Na cukrzycę, nadciśnienie, alergie czy zespół jelita drażliwego.
Z książki dowiesz się:
- jak rozszyfrować informacje zawarte na etykietach,
- jak unikać pułapek zastawianych na nas przez producentów żywności,
- jakie produkty wybierać, a z jakich zrezygnować.
wyszukasz tu także przepisy na podstawowe produkty takie jak masło, jogurt, twaróg czy pieczywo, które możesz przygotować w domu bez wykorzystania konserwantów, barwników i nienaturalnych dodatków.
Dietosfera to poradnia dietetyczna działająca od 2007 roku. Jej założycielki – Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska – są dyplomowanymi dietetyczkami. Zajmują się też edukacją żywieniową – prowadzą warsztaty i wykłady dla firm, szkół, przedszkoli, angażują się w kampanie edukacyjne i występują w mediach jako ekspertki.
Patroni medialni:
beszamel.pl
poradnikzdrowie.pl