Głód to uczucie, które towarzyszy człowiekowi od za każdym razem. Głodem można zastraszać, łamać i unicestwiać. Obecnie na Ziemi żyje niemal 8 miliardów ludzi. Według szacunków ONZ w 2020 roku ilość niedożywionych wynosiła około 800 milionów.
W tym samym czasie zmarnowaliśmy 1/3 wykonanej żywności. W jaki sposób możemy zapewnić żywność tak ogromnej rzeszy ludzi, nie niszcząc planety? Jak poradzić sobie z marnotrawstwem w bogatych krajach i jednocześnie dostarczyć jedzenie mieszkańcom biedniejszych rejonów świata? Anthony Warner czujnie i wnikliwie pochyla się nad współczesnym podejściem do zmian klimatu, żywności naturalnej i przetworzonej, weganizmu, a także spożywania mięsa.
Analizuje problemy wynikające ze sposobu produkcji i dystrybucji żywności, a także z naszych przyzwyczajeń konsumenckich. We wszystkich tych obszarach najsłabszym ogniwem okazuje się czynnik ludzki: niegospodarność, korupcja, polityka, uleganie trendom.
nawet lansowany powszechnie zdrowy fason życia, czyli wszystko, co jest eko, bio i wege, ma drugie mroczne dno i warto się zastanowić, na ile jest wzorcem racjonalnego postępowania, a na ile ekościemą, na którą daliśmy się nabrać? Autor nie zostawia nas jednak w poczuciu beznadziejności.
Wskazuje solidne kroki, jakie możemy podjąć, by uczynić świat udoskonalonym dla nas i dla kolejnych pokoleń. Zachęca do zmian w codziennym jadłospisie, racjonalnego podejścia do odżywiania, a także patrzenia na ręce aktywistom i politykom.
Wszystko po to, abyśmy za 30 lat wciąż mieli co jeść. Tytuł Jak nakarmić świat, nie niszcząc go przy okazji Autor Anthony Warner Tłumacz Mateusz Rulski-Bożek Wydawnictwo znaczna LITERA EAN 9788380327016 ISBN 9788380327016 Kategoria Literatura\Literatura faktu liczba stron 432 Rok wydania 2021 Oprawa Zintegrowana Wydanie 1