Dietetyka sportowa to dziedzina, która ekspresowo się rozwija, a wiedza na jej temat powinna być stale aktualizowana. W książce autorstwa Justyny Mizery i Krzysztofa Mizery zamieszczono najnowsze dane dotyczące węglowodanów, białek, tłuszczów, płynów oraz suplementów.
Wszystko to wsparte jest sporą dawką wiadomości o fizjologii sportu, koniecznych do zrozumienia wielu zjawisk związanych z trawieniem, przyswajaniem części i działaniem poszczególnych diet. Pozycja ta - na podstawie nowych badań naukowych i wieloletniego doświadczenia autorów w pracy ze sportowcami - obala także dużo mitów krążących wśród osób podejmujących aktywność fizyczną (np.
ten, że laktoza powoduje skok cukru we krwi). Dietetyka sportowa stanowi konkretne połączenie teorii z praktyką. Posiada sporo użytecznych, popartych wiedzą i doświadczeniem wskazówek, które czytelnik będzie mógł wykorzystać.
Autorzy książki to cenieni i znani m.in. Z programów TVN, TVP i Polsat News polscy specjaliści, pracujący z czołowymi sportowcami różnych dyscyplin. Od 2008 roku pomagają w przygotowaniach olimpijczykom, ponad 30 medalistom mistrzostw świata i Europy oraz osobom amatorsko uprawiającym sport, dzieciom i osobom otyłym.
poprzez te lata skomponowali ponad 1000 nieszablonowych diet. Książka jest perfekcyjną pozycją dla każdego, kto interesuje się dietetyką w aktywności fizycznej i zdrowym żywieniem z praktycznego punktu widzenia.
Jej niewątpliwą zaletę stanowi fakt, że ważne i nie zawsze proste kwestie opisywane są w sposób dostępny dla każdego. Polecamy ją dietetykom, studentom, sportowcom, trenerom, fizjoterapeutom i pasjonatom, jednocześnie tym początkującym, jak i progresywnym.
Jeżeli ktoś jeszcze nie wie, iż żywienie odgrywa największą rolę w poprawie jakości naszego życia, powinien niezbędnie przeczytać tę książkę! Dla sportowców wyczynowych to lektura obowiązkowa. Gorąco polecam!
Andrzej Supron, polski zapaśnik, mistrz świata i Europy, wicemistrz olimpijski, trener i sędzia zapaśniczy Zdrowa i zbilansowana dieta szczególnie pomaga mi w karierze. Z doświadczenia wiem, że osiągnięcie najwyższego poziomu sportowego bez poprawnego żywienia jest niemożliwe.
Małgorzata Wojtyra, wielokrotna medalistka mistrzostw Polski i Europy w kolarstwie torowym, uczestniczka igrzysk olimpijskich w Londynie i w Rio de Janeiro Jestem przekonany, iż bez współpracy z Justyną i Krzysztofem Mizerami pokonanie 240 km w upale sięgającym 47°C byłoby niemożliwe.
Robert Sadowski, ukończył Maraton Piasków (230 km w 7 dni po Saharze) oraz Baikal Ice Marathon (przy temperaturze -20°C, po śniegu i lodzie) szczególnie fachowa wiedza, podana przystępnym językiem. Autorzy tłumaczą podstawowe reakcje zachodzące w naszych organizmach i obalają mity dotyczące żywienia nie tylko sportowców.
Z przyjemnością czytałam tę książkę, nieraz kiwałam potakująco głową, a kilka razy zdarzyło mi się wynotować świeże, interesujące wiadomości. Polecam równocześnie dietetykom, jak i osobom zainteresowanym sportem. Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyk kliniczny, psychodietetyk Polecam tę książkę wszystkim, którzy chcą zainwestować w swoje zdrowie, i sportowcom, którzy pragną wejść na szczyt swych fizycznych możliwości.
Małgorzata Dymus, mistrzyni świata i Europy, a także zwyciężczyni pucharu świata w K1, wielokrotna mistrzyni Polski Stosując dobrą dietę z właściwie zbilansowanymi posiłkami przed treningiem i po treningu, momentalnie zauważyłem, iż mój organizm jest w stanie przekraczać kolejne granice i iż regeneruje się przy tym widocznie szybciej niż kiedykolwiek.
Oskar Zawada, napastnik występujący w niemieckich klubach Wolfsburg i Karlsruher SC To skarbnica wiedzy dla każdego sportowca na temat adekwatnego żywienia. Katarzyna Wolska, Nike Master Trainer, trener personalny, trener przygotowania kondycyjnego Książka Dietetyka sportowa odpowiada na sporo pokaźnych pytań, a także w sposób fachowy rozprawia się z panującymi, także w świecie sportów sylwetkowych, mitami.
Polecam. Kaja Rybicka, mistrzyni Polski w fitness sylwetkowym, zwyciężczyni Grand Prix Fitness Open, trener personalny Odkąd stosuję dietę zbilansowaną przez Justynę Mizerę, zauważyłem, iż jestem mniej zmęczony, szybciej się regeneruję i mam ulepszone samopoczucie.
Adrian Tekliński, mistrz świata oraz medalista mistrzostw Europy w kolarstwie torowym Mgr Justyna Mizera - dietetyk sportowy. Od 2009 roku zbilansowała ponad 1000 diet dla różnych dyscyplin sportowych.
Pracuje między innymi z 30 medalistami mistrzostw świata i olimpijczykami, lecz też osobami otyłymi i dziećmi. Startowała w zawodach w fitness sylwetkowym i w dwóch półmaratonach. Autorka licznych artykułów naukowych i popularnonaukowych.
Ekspert największych stacji telewizyjnych. Była dietetykiem w programie Cofnij Czas w TVN Style. Prowadzi kursy z zakresu dietetyki www.sportowydietetyk.com.pl Dr Krzysztof Mizera - fizjolog sportu, trener personalny, szkoleniowiec.
Współpracuje z czołowymi sportowcami, a także amatorami w zakresie treningu, odchudzania, przygotowania motorycznego, badań wydolnościowych i żywienia. Od 2008 roku wykładowca na uczelniach wyższych. Uczestnik licznych projektów naukowych i konferencji.
Jego praca doktorska dotyczyła żywienia i treningu w sportach siłowych. Autor ponad 120 publikacji oraz bestsellera Bieganie jest proste. Przebiegł pięć półmaratonów. Założyciel Centrum OLIMPIAKOS. Www.zmizerami.pl