"Dlaczego ryba fugu zabija smakoszy?
Czy pasożyty doprowadziły do procesu czarownic z Salem?
Kiedy szklanka wody lub soku grejpfrutowego może być przyczyną śmierci?
Na te i mnóstwo innych ciekawych pytań odpowiada John Timbrell - znany toksykolog. Wyjaśnia, dlaczego substancje chemiczne, z którymi stykamy się na co dzień, raz są pożyteczne a w innych warunkach szkodzą.
W książce autor wyjaśnia ciemną stronę chemii – jak to się dzieje, iż substancje chemiczne będące w naszym otoczeniu i rutynowym życiu, w pewnych warunkach są pożyteczne, a w innych trujące. Pokazuje liczne przypadki zatruć, począwszy od tragicznych katastrof w Bopalu i Zatoce Minamata, przez podanie przyczyn, jak pasożyty doprowadziły do procesów czarownic w Salem, aż po rybę fugu – lubiany przysmak i jednocześnie trujący. Autor przekazuje wiedzę o truciznach i sposobach ich działania i przeciwdziałania im, zwraca uwagę, że trucizny z którymi możemy mieć kontakt przypadkowy albo zamierzony, są częścią przyrody i tylko zrozumienie ich natury umożliwi ocenę rzeczywistego ryzyka zagrożenia i nauczy bezpiecznego życia w ich otoczeniu. Książka skierowana jest do studentów na kierunkach związanych z ochroną zdrowia i środowiska i z ekologia, do specjalistów toksykologów oraz dla ogółu Czytelników zainteresowanych truciznami."
Czy pasożyty doprowadziły do procesu czarownic z Salem?
Kiedy szklanka wody lub soku grejpfrutowego może być przyczyną śmierci?
Na te i mnóstwo innych ciekawych pytań odpowiada John Timbrell - znany toksykolog. Wyjaśnia, dlaczego substancje chemiczne, z którymi stykamy się na co dzień, raz są pożyteczne a w innych warunkach szkodzą.
W książce autor wyjaśnia ciemną stronę chemii – jak to się dzieje, iż substancje chemiczne będące w naszym otoczeniu i rutynowym życiu, w pewnych warunkach są pożyteczne, a w innych trujące. Pokazuje liczne przypadki zatruć, począwszy od tragicznych katastrof w Bopalu i Zatoce Minamata, przez podanie przyczyn, jak pasożyty doprowadziły do procesów czarownic w Salem, aż po rybę fugu – lubiany przysmak i jednocześnie trujący. Autor przekazuje wiedzę o truciznach i sposobach ich działania i przeciwdziałania im, zwraca uwagę, że trucizny z którymi możemy mieć kontakt przypadkowy albo zamierzony, są częścią przyrody i tylko zrozumienie ich natury umożliwi ocenę rzeczywistego ryzyka zagrożenia i nauczy bezpiecznego życia w ich otoczeniu. Książka skierowana jest do studentów na kierunkach związanych z ochroną zdrowia i środowiska i z ekologia, do specjalistów toksykologów oraz dla ogółu Czytelników zainteresowanych truciznami."