Książka jest swoistym kursem gotowania, w którym na ponad 500 zdjęciach zilustrowane zostały krok po kroku podstawowe techniki oczyszczania i przyrządzania w domu najkorzystniejszych potraw z ryb, mięczaków i skorupiaków. Publikację otwiera bogate wprowadzenie z opisem proponowanych w potrawach ryb i owoców morza. Książka podzielona jest na 3 rozdziały: ryby, mięczaki i skorupiaki. Pierwsze strony każdego rozdziału poświęcone są podstawowym technikom oczyszczania i filetowania, a w niektórych przypadkach gotowania owoców morza i skorupiaków.
Dzięki licznym przepisom można ponownie docenić niektóre gatunki ryb, mniej znane,niezwykle smaczne. Nie brakuje przepisów z popularnym tuńczykiem, labraksem czy prawidłowo znaną doradą. Są także ryby jednakowo smaczne, równie proste do przyrządzenia, a przy tym pokaźnie tańsze, ponieważ mniej lubiane. Wszystkie przepisy opisane są krok po kroku, opatrzone atrakcyjnymi zdjęciami wytworzonymi z góry, w tym także niezbędnych komponentów. Starczy rzucić okiem na zdjęcia, by dowiedzieć się, co potrzebne jest do gotowania i jakie są kolejne etapy realizacji przepisu prowadzące do jego genialnego wykonania.
Tytuł Ryby i owoce morza szkoła gotowania krok po kroku Autor Lorenza Alcantara Wydawnictwo Jedność EAN 9788379718047 ISBN 9788379718047 Kategoria Kuchnia,diety\Diety i zdrowe żywienie liczba stron 224 Format 19.5x24x1.5 cm Rok wydania 2019 Oprawa Miękka Wydanie 1 Waga 0.728 kg