Żywienie i usługi gastronomiczne cz. VIII Usługi gastronomiczne to podręcznik asygnowany dla uczniów technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych 343404. Publikacja została przygotowana zgodnie z aktualną podstawą programową kształcenia w tym zawodzie, Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej z dnia 7 lutego 2012 r.
w sprawie podstawy programowej kształcenia w zawodach (Dz.U. Z17.02.2012 r. Poz. 184) oraz ze stanem prawnym obowiązującym w styczniu 2017 roku.Niniejszy podręcznik posiada:Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji wyszczególnionych w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych:T.15.
Organizacja żywienia i usług gastronomicznych;T.15.3. Planowanie i wykonywanie usług gastronomicznychUczeń:T.15.3. (1) klasyfikuje usługi gastronomiczne;T.15.3. (2) przygotowuje oferty usług gastronomicznych;T.15.3.
(5) prowadzi sprzedaż usług gastronomicznych;T.15.3. (6) planuje usługi gastronomiczne;T.15.3. (7) dobiera metody i techniki obsługi do typu usług gastronomicznych;T.15.3. (8) przygotowuje miejsca wykonania usług gastronomicznych;T.15.3.
(9) dobiera zastawę i bieliznę stołową;T.15.3. (10) dobiera urządzenia i sprzęt do wykonania usług gastronomicznych;T.15.3. (11) użytkuje sprzęt i urządzenia do wykonania usług gastronomicznych;T.15.3.
(12) wykonuje czynności porządkowe, rozlicza sprzęt, zastawę i bieliznę stołową po wykonaniu usług gastronomicznych.