Ilekroć świętujemy z przyjaciółmi i rodziną, nie ma udoskonalonego prezentu, spektakularny tort stworzony specjalnie na tę okazję.
Naucz się modelowania od utalentowanego artysty-cukiernika, Carlosa Lischetti i podziwiaj, jak twoje własne torty budzą się do życia.
• 14 projektów ładnych tortów świątecznych dla całej rodziny z ilustrowanymi instrukcjami krok po kroku
• prędkie i proste miniaturowe smakołyki towarzyszące każdemu projektowi, perfekcyjne na nagrody i pamiątki
• pięknie zaprojektowana książka dla kreatywnych cukierników na każdym poziomie umiejętności
profesjonalny, lecz zrozumiały styl nauczania autora sprawia, iż modelowanie będzie proste: nawet jeśli jesteś zupełnym nowicjuszem, odkryjesz, jak osiągnąć ładne modele z bezbłędnym wykończeniem. Co więcej, każdemu tortowi towarzyszy pasujący do niego mini projekt – w tym lukrowane ciasteczka, mini torty albo ciastka na patyczkach – które można ofiarować gościom jako cenny upominek, który zabiorą do domu.
„Cukrowe animacje" prezentują 14 zniewalających i zabawnych figurek do ozdabiania tortów na każdą okazję, z których każda ma swą własną wciągającą historię do opowiedzenia.
Bez względu na to, co chcesz uczcić, każdy tort powinien wywołać uśmiech na wszystkich twarzach: wśród projektów znajdziemy postać młodej baletnicy siedzącej na szczycie tortu, wesołą babcię piekącą ciasta z wnukami, futurystycznego robota, który jest niemal ludzki, czy klasycznego mężczyzny młodego wpatrzonego w swą zawstydzoną narzeczoną.
Carlos Lischetti łączy talenty ze swym bliźniaczym bratem, Elio, który stworzył błyskotliwe ilustracje wielu spośród postaci wykreowanych poprzez Carlosa, zanim ten powołał je do istnienia. Rysunki Elio zostały załączone do każdego projektu, pokazując,efektowne torty Carlosa zaczynały swe istnienie na papierze, zanim zostały starannie odtworzone w cukrze.
Dzięki nieskomplikowanym do naśladowania, ilustrowanym instrukcjom krok po kroku, a także załączonym szablonom książka ta zaspokoi kryteria projektantów sztuki cukierniczej na każdym poziomie umiejętności.
Namiętność Carlosa Lischetti do pieczenia, cukiernictwa i dekorowania tortów zaczęła się przeszło 20 lat temu. Jako nieduży chłopiec, Carlos najlepiej czuł się w kuchni swojego rodzinnego domu w Rosario w Argentynie, piekąc ciasta dla rodziny i eksperymentując z najrozmaitszymi dekoracjami z lukru. W miarę jak rosły jego zainteresowania, zaczął uczestniczyć w zróżnicowanych lokalnych kursach dekoracji tortów, które ostatecznie pozwoliły mu osiągnąć mistrzostwo w różnorodnych technikach modelowania w lukrze. Gdy to hobby stało się zawodem, nadal pracował w Rosario, aż nadal rosnąca potrzeba wiedzy skłoniła go do jeszcze bardziej innowacyjnej nauki, tym razem w Paryżu i Londynie.
Carlos wypracował swój własny, niezwykle osobisty fason, nadając każdej ze swych postaci oryginalny, „animowany" charakter. Dzięki licznym podróżom i temu, że jego prace regularnie prezentowane są w Cakes & Sugarcraft, stał się należycie znany na całym świecie jako wiodący mistrz modelowania cukierniczego.
Carlos obecnie wykłada w kilku międzynarodowych szkołach kulinarnych, w tym w Squires Kitchen’s International School w Farnham, Surrey.