Zapotrzebowanie zdrowego człowieka na energię, komponenty odżywcze i witaminy jest różne i nad wyraz indywidualne. Zależy od wielu czynników takich jak płeć, wiek, stan fizjologiczny, wariant wykonywanej pracy, aktywności fizycznej czy warunków klimatycznych. Żeby zachować dobry stan zdrowia codzienna dieta powinna być zbilansowana i urozmaicona, a także składać się z przeróżnych produktów spożywczych. Nieprawidłowy pod względem jakościowym i ilościowym sposób żywienia może wywoływać niedobory albo nadmiary żywieniowe a w rezultacie może być przyczyną wielu chorób dietozależnych. Tabele składu i wartości odżywczej informują w sposób szczegółowy o tym ile energii, białka, tłuszczu, węglowodanów, błonnika, części mineralnych i witamin zawierają różnorodne produkty albo potrawy, co jest niezbędne przy poprawnym komponowaniu poszczególnych dań i całodziennych jadłospisów. Książka przygotowana we współpracy z Instytutem Żywności i Żywienia w Warszawie. Pomoże wszystkim dietetykom w analizie sposobu odżywiania pod kątem należycieści w stosunku do zaleceń żywieniowych, zwłaszcza w sytuacjach, w których ważna jest kaloryczność i wartość odżywcza produktów.
- Autorzy: Kunachowicz Hanna, Nadolna Irena, Iwanow Krystyna, Przygoda Beata
- Format: 28.5x20.5cm
- ISBN: 9788320055863
- objętość: 150
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2019
- Wydawca: PZWL