Tytuł Żywienie w chorobach kostno-stawowych Autor Zofia Wieczorek-Chełmińska Wydawnictwo PZWL ISBN 978-83-200-6557-2 Rok wydania 2011 Warszawa Wydanie 1 liczba stron 184 Format epub, mobi Spis treści Część pierwsza 9
Wstęp 9
Koszty ekonomiczne chorób układu kostnego 10
Układ kostno-stawowy 11
Ważniejsze choroby układu kostno-stawowego 16
Choroba zwyrodnieniowa stawów — artroza 16
postępowanie w chorobie zwyrodnieniowej stawów 20
Reumatoidalne zapalenie stawów 21
Fibromialgia 22
Zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa 23
Toczeń rumieniowaty układowy 24
Dna 25
Łuszczycowe zapalenie stawów 25
Osteoporoza 26
Krzywica 27
Zapotrzebowanie organizmu człowieka na energię i komponenty odżywcze 29
Energia 29
Białka 30
Tłuszcze 31
Węglowodany 34
Błonnik 35
Witaminy 35
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 35
Witaminy rozpuszczalne w wodzie 37
elementy mineralne 40
Makropierwiastki 40
Mikropierwiastki 43
Produkty kwaso- i zasadotwórcze 45
Woda 45
Wolne rodniki 46
Charakterystyka ważniejszych produktów spożywczych 46
Produkty zbożowe 46
Nasiona roślin strączkowych 49
Produkty mleczne i ich substytuty 49
Ziemniaki 51
Warzywa i owoce 52
Produkty tłuszczowe 53
Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory 54
Jaja 54
Cukier i słodycze 55
Orzechy i nasiona 55
Żywność modyfikowana genetycznie 5
Część druga 47
Zasady żywienia w chorobach układu kostnego i w otyłości 57
Zasady diety 57
Podstawowe zalecenia żywieniowe 60
Przykład dwutygodniowego jadłospisu 61
Profilaktyka i leczenie dietetyczne otyłości w chorobach układu kostnego 65
Zasady odchudzania 66
Diety niskoenergetyczne 67
Dieta niskoenergetyczna — 1000 kalorii (4184 kJ) 67
Dieta niskoenergetyczna — 1200 kalorii (5020 kJ) 71
Dieta niskoenergetyczna — 1500 kalorii (6276 kJ) 75
Część trzecia 81
Wybrane potrawy zalecane w chorobach układu kostnego 81
Wiadomości podstawowe 81
Miary gospodarcze 81
Naczynia kuchenne 81
Konserwowanie żywności 83
Przechowywanie żywności 84
Sposoby przygotowywania potraw 85
Przyprawy 89
Przepisy szczegółowe 92
Napoje 92
Pieczywo 98
Dodatki do pieczywa 103
Zupy 106
Przekąski 113
Potrawy z mięsa 118
Potrawy z ryb 126
Potrawy z niewielką ilością, mięsa i ryb 131
Potrawy jarskie 140
Potrawy z warzyw i owoców — surówki 146
Potrawy z warzyw i owoców — sałatki 154
Potrawy z warzyw i owoców — warzywa gotowane 161
Sosy i pasty 165
Desery 171
Piśmiennictwo 179
Skorowidz potraw 180
Wstęp 9
Koszty ekonomiczne chorób układu kostnego 10
Układ kostno-stawowy 11
Ważniejsze choroby układu kostno-stawowego 16
Choroba zwyrodnieniowa stawów — artroza 16
postępowanie w chorobie zwyrodnieniowej stawów 20
Reumatoidalne zapalenie stawów 21
Fibromialgia 22
Zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa 23
Toczeń rumieniowaty układowy 24
Dna 25
Łuszczycowe zapalenie stawów 25
Osteoporoza 26
Krzywica 27
Zapotrzebowanie organizmu człowieka na energię i komponenty odżywcze 29
Energia 29
Białka 30
Tłuszcze 31
Węglowodany 34
Błonnik 35
Witaminy 35
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 35
Witaminy rozpuszczalne w wodzie 37
elementy mineralne 40
Makropierwiastki 40
Mikropierwiastki 43
Produkty kwaso- i zasadotwórcze 45
Woda 45
Wolne rodniki 46
Charakterystyka ważniejszych produktów spożywczych 46
Produkty zbożowe 46
Nasiona roślin strączkowych 49
Produkty mleczne i ich substytuty 49
Ziemniaki 51
Warzywa i owoce 52
Produkty tłuszczowe 53
Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory 54
Jaja 54
Cukier i słodycze 55
Orzechy i nasiona 55
Żywność modyfikowana genetycznie 5
Część druga 47
Zasady żywienia w chorobach układu kostnego i w otyłości 57
Zasady diety 57
Podstawowe zalecenia żywieniowe 60
Przykład dwutygodniowego jadłospisu 61
Profilaktyka i leczenie dietetyczne otyłości w chorobach układu kostnego 65
Zasady odchudzania 66
Diety niskoenergetyczne 67
Dieta niskoenergetyczna — 1000 kalorii (4184 kJ) 67
Dieta niskoenergetyczna — 1200 kalorii (5020 kJ) 71
Dieta niskoenergetyczna — 1500 kalorii (6276 kJ) 75
Część trzecia 81
Wybrane potrawy zalecane w chorobach układu kostnego 81
Wiadomości podstawowe 81
Miary gospodarcze 81
Naczynia kuchenne 81
Konserwowanie żywności 83
Przechowywanie żywności 84
Sposoby przygotowywania potraw 85
Przyprawy 89
Przepisy szczegółowe 92
Napoje 92
Pieczywo 98
Dodatki do pieczywa 103
Zupy 106
Przekąski 113
Potrawy z mięsa 118
Potrawy z ryb 126
Potrawy z niewielką ilością, mięsa i ryb 131
Potrawy jarskie 140
Potrawy z warzyw i owoców — surówki 146
Potrawy z warzyw i owoców — sałatki 154
Potrawy z warzyw i owoców — warzywa gotowane 161
Sosy i pasty 165
Desery 171
Piśmiennictwo 179
Skorowidz potraw 180