W niniejszej publikacji wykorzystano wyniki badań, których celem była identyfikacja determinantów bezpieczeństwa żywności w kontekście bezpieczeństwa wewnętrznego, zagrożeń i wyzwań w tym obszarze, źródeł, możliwości i skali fałszowania żywności, a także społecznych i ekonomicznych skutków nieprawidłowości w gospodarce żywnościowej.
Zakres przestrzenny powyższych badań obejmował terytorium całego kraju, a problematyka bezpieczeństwa żywności, ze względu na swą rozległość, skoncentrowała się na zjawisku fałszowania żywności jako stanowczo wyraźnym z punktu widzenia bezpieczeństwa wewnętrznego.
Sondaż diagnostyczny z zastosowaniem kwestionariusza ankiety został przeprowadzony wśród trzech reprezentatywnych grup respondentów. Byli to pracownicy inspekcji zajmujących się bezpieczeństwem żywności, producenci żywności, a także kupujący.
Takie rozwiązanie pozwoliło na całościowe zbadanie problematyki bezpieczeństwa żywności ze szczególnym uwzględnieniem jej fałszowania. Sondaż diagnostyczny został przeprowadzony z wykorzystaniem technik ankiet audytoryjnej, indywidualnej oraz pocztowej (z użyciem zarówno poczty elektronicznej, jak i konwencjonalnej) w zależności od grupy respondentów.