Pierwsza z kolekcji "Polskie smaki Mikołaja Reya" niezwykła książka kucharska.
Mikołaj Rey – francuski kucharz polskiego pochodzenia, potomek Mikołaja Reya z Nagłowic, uczestnik programu "MasterC hef" – i Janina Molek – „Królowa Fasoli" z doliny Dunajca – przedstawiają 40 przepisów na dania z fasoli.
Janina Molek zdradza przepis na takie gotowanie fasoli, żeby nie powodowała wzdęć, była słodka i miała miękką skórkę.
Fasola, według Mikołaja Reya, kryje w sobie nieodkryty potencjał kulinarny.
Warto po nią sięgać częściej ze wglądu na jej wartości odżywcze - jest bogata w potas, wapń i fosfor, zawiera lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych oraz rozpuszczalny błonnik, który pomaga eliminować z organizmu nadmiar cholesterolu.
W książce znajdują się przepisy na sałatki, pasty, pasztety, zupy, drugie dania i desery z fasoli.
„Każdy smakosz odnajdzie tu coś dla siebie. Od zup i gulaszów po pasztety, chleby, a także ciasta. Odważę się twierdzić, że nie ma dzisiaj w Polsce obszerniejszej znawczyni fasoli niżeli Pani Janina. Może mój znany przodek Mikołaj Rey z Nagłowic rzekłby teraz: „Fasoli ci u nas dostatek, to i przepisów tu sporo dla dziatek!"
A ja wyłącznie dodam, iż jak ktoś szuka zdrowia, to niech go poszuka w fasoli."
Mikołaj Rey
„Z dzieciństwa pamiętam,aczkolwiek w domu często brakowało chleba, babcia potrafiła wyczarować nam smakowite torty. Kiedy nieco podrosłam zapytałam z czego te torty były zrobione, babcia powiedziała mi, iż z fasoli.
Zapraszam do wypróbowania 40 moich przepisów z fasoli i pokochania naszego atrakcyjnego Jasia."
Janina Molek
ISBN: 9788379651726
Kod paskowy: 9788379651726
Autorzy: Rey Mikołaj, Molek Janina
Rok wydania: 2016
Kod wydawcy: 26624
liczba stron: 104
Oprawa: Twarda
PKWiU: 58.11.1
Format: 19.0x25.5cm
Głębokość (mm): 12
Waga: 0.47
Języki: polski
Grupa towarowa: Książka
Mikołaj Rey – francuski kucharz polskiego pochodzenia, potomek Mikołaja Reya z Nagłowic, uczestnik programu "MasterC hef" – i Janina Molek – „Królowa Fasoli" z doliny Dunajca – przedstawiają 40 przepisów na dania z fasoli.
Janina Molek zdradza przepis na takie gotowanie fasoli, żeby nie powodowała wzdęć, była słodka i miała miękką skórkę.
Fasola, według Mikołaja Reya, kryje w sobie nieodkryty potencjał kulinarny.
Warto po nią sięgać częściej ze wglądu na jej wartości odżywcze - jest bogata w potas, wapń i fosfor, zawiera lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych oraz rozpuszczalny błonnik, który pomaga eliminować z organizmu nadmiar cholesterolu.
W książce znajdują się przepisy na sałatki, pasty, pasztety, zupy, drugie dania i desery z fasoli.
„Każdy smakosz odnajdzie tu coś dla siebie. Od zup i gulaszów po pasztety, chleby, a także ciasta. Odważę się twierdzić, że nie ma dzisiaj w Polsce obszerniejszej znawczyni fasoli niżeli Pani Janina. Może mój znany przodek Mikołaj Rey z Nagłowic rzekłby teraz: „Fasoli ci u nas dostatek, to i przepisów tu sporo dla dziatek!"
A ja wyłącznie dodam, iż jak ktoś szuka zdrowia, to niech go poszuka w fasoli."
Mikołaj Rey
„Z dzieciństwa pamiętam,aczkolwiek w domu często brakowało chleba, babcia potrafiła wyczarować nam smakowite torty. Kiedy nieco podrosłam zapytałam z czego te torty były zrobione, babcia powiedziała mi, iż z fasoli.
Zapraszam do wypróbowania 40 moich przepisów z fasoli i pokochania naszego atrakcyjnego Jasia."
Janina Molek
ISBN: 9788379651726
Kod paskowy: 9788379651726
Autorzy: Rey Mikołaj, Molek Janina
Rok wydania: 2016
Kod wydawcy: 26624
liczba stron: 104
Oprawa: Twarda
PKWiU: 58.11.1
Format: 19.0x25.5cm
Głębokość (mm): 12
Waga: 0.47
Języki: polski
Grupa towarowa: Książka