„Tytuł książki jest nieprzypadkowy, deserownikiem nazywano bowiem mebel służący do wystawiania deserów, a także innych wypieków. Ten niebanalny sprzęt zainspirował mnie do stworzenia książki będącej zbiorem 75 przepisów na ciasta, desery i wytrawne wypieki, uzupełnionej 15 felietonami przybliżającymi historię i pochodzenie rozmaitych potraw, a także produktów.
znajdziecie tu receptury na klasyczne łakocie w nowoczesnej odsłonie, specjały inspirowane kuchnią azjatycką i wytrawne dania świetne równocześnie na rutynowy obiad, jak i spotkanie z przyjaciółmi.Nie tylko wyśmienite komponenty i dobra technologia wpływają na smak podawanego jedzenia.
Miłość, przyjaźń, oddanie – to one powodują, że desery smakują wyjątkowo i pozostają w naszej pamięci na długo...”AutorkaMagdalena Tomaszewska-Bolałek – badaczka kultury kulinarnej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS, kulturoznawca i autorka nagradzanych książek (m.in.: „Japońskie słodycze”, „Tradycje kulinarne Korei” oraz „Tradycje kulinarne Finlandii”).
Zajmuje się badaniami nad historią i antropologią jedzenia, prognozowaniem trendów, dyplomacją i turystyką kulinarną. Od lat popularyzuje kulturę żywieniową przez spotkania, wykłady, a także warsztaty kulinarne.
Prowadzi blog Kuchniokracja.„klasyczne wypieki w nowej odsłonie. Przekonasz się, że pieczenie może być proste i przyjemne!”Marta Mach – redaktor naczelna magazynu „Zwykłe Życie”„Podróże, oprócz uniesień duchowych, to jeszcze, a może głównie, przygoda kulinarna.
Odkrywanie innych kultur to poznawanie ich smaków. Dzięki tej książce możecie odczuć ich również w swych domach”.Łukasz Nowak – założyciel klubu podróżników Soliści