Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego różnorodne ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione komponenty. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, mongolskie pierogi oraz solidny alkohol destylowany, chilli z Nowego Świata i japońskie sushi.
Na przestrzeni wieków mieszały się w owym kotle smaki, aromaty i techniki kulinarne, stwarzając niezwykłą kuchnię Kraju Porannej Ciszy. Sztukę kulinarną będącą ogniwem łączącym kontynent azjatycki z Wyspami Japońskimi.
Tradycje kulinarne Korei to nie tylko przewodnik po składnikach, sposobach przygotowywania dań i potrawach, to również książka demonstrująca rolę, a także znaczenie kuchni na Półwyspie Koreańskim. Pomiędzy kartkami pierwszych rękopisów z recepturami, wśród talerzy z ofiarami składanymi przodkom i bogom w ofierze, w bajkach oraz legendach kryje się bowiem historia kultury opowiedziana poprzez jedzenie.
Uzupełnieniem książki jest komplet przepisów na popularne koreańskie dania.