Na temat dobrego odżywiania istnieje dużo opracowań naukowych i popularnonaukowych, jednakże w tej dziedzinie funkcjonuje niemało błędnych stereotypów myślowych dotyczących związku odżywiania z powstawaniem rozmaitych chorób i ze starzeniem, które nie znajdują potwierdzenia w wynikach badań. Wybrane aspekty zdrowego odżywiania to jedyna na polskim rynku monografia, w której zasady zachowania równowagi (ekologicznej, hormonalnej, kwasowo-zasadowej, energetycznej, potencjału oksydacyjno-redukcyjnego i elektrolitowej) przedstawiono w sposób kompleksowy, z uwzględnieniem skutków ich zaburzeń dla organizmu człowieka.
Treść monografii zawiera rozmaite tematycznie zagadnienia posiadające na celu przybliżenie studentom wiedzy z zakresu antagonistycznych i synergistycznych interakcji pomiędzy drobnoustrojami, roli bakterii i drożdży probiotycznych dla utrzymania trafnego poziomu zdrowia. Książka, mimo pojawiających się opracowań przeglądowych, wypełnia lukę wynikającą z braku tego typu kompleksowych publikacji w języku polskim, które obejmują zasady zachowania równowagi w zakresie kontroli procesów metabolicznych. Omówiono w niej także prozdrowotne składniki żywności pokaźne w profilaktyce przeciwnowotworowej, potencjalne zagrożenia wynikające z interakcji leków z pożywieniem, a także wpływ biorytmów na zdrowie człowieka. Szczególną uwagę zwrócono na zagrożenia zdrowia wynikające ze strony chemicznych skażeń żywności pochodzących z naturalnego środowiska, a także wprowadzanych do żywności w procesie technicznym. Możliwość dostania się do produktów spożywczych niebezpiecznych substancji omówionych w pracy istnieje bowiem na każdym etapie przetwarzania żywności, jednocześnie w trakcie hodowli czy uprawy, magazynowania, transportu, jak i jej dystrybucji.
Książka adresowana jest z reguły do studentów mikrobiologii, biotechnologii, technice żywności, uczących się na kierunkach medycznych, a także do osób zainteresowanych problematyką zdrowego odżywiania. Cytowana w niej obszernie literatura umożliwia czytelnikowi dotarcie do oryginalnych prac dotyczących poszczególnych zagadnień.
Treść monografii zawiera rozmaite tematycznie zagadnienia posiadające na celu przybliżenie studentom wiedzy z zakresu antagonistycznych i synergistycznych interakcji pomiędzy drobnoustrojami, roli bakterii i drożdży probiotycznych dla utrzymania trafnego poziomu zdrowia. Książka, mimo pojawiających się opracowań przeglądowych, wypełnia lukę wynikającą z braku tego typu kompleksowych publikacji w języku polskim, które obejmują zasady zachowania równowagi w zakresie kontroli procesów metabolicznych. Omówiono w niej także prozdrowotne składniki żywności pokaźne w profilaktyce przeciwnowotworowej, potencjalne zagrożenia wynikające z interakcji leków z pożywieniem, a także wpływ biorytmów na zdrowie człowieka. Szczególną uwagę zwrócono na zagrożenia zdrowia wynikające ze strony chemicznych skażeń żywności pochodzących z naturalnego środowiska, a także wprowadzanych do żywności w procesie technicznym. Możliwość dostania się do produktów spożywczych niebezpiecznych substancji omówionych w pracy istnieje bowiem na każdym etapie przetwarzania żywności, jednocześnie w trakcie hodowli czy uprawy, magazynowania, transportu, jak i jej dystrybucji.
Książka adresowana jest z reguły do studentów mikrobiologii, biotechnologii, technice żywności, uczących się na kierunkach medycznych, a także do osób zainteresowanych problematyką zdrowego odżywiania. Cytowana w niej obszernie literatura umożliwia czytelnikowi dotarcie do oryginalnych prac dotyczących poszczególnych zagadnień.
Tytuł Wybrane aspekty zdrowego odżywiania Autor Jan Fiedurek Wydawnictwo UMCS EAN 9788322790991 ISBN 9788322790991 Kategoria Literatura, Poradniki liczba stron 248 Format 17x24,1 cm Rok wydania 2018 Oprawa broszurowa