Publikacja ukazuje aspekty własności intelektualnej związane z produkcją najszczególniej znanych alkoholi na świecie. Każdy z rozdziałów prezentuje historię wytwarzania, a także naruszeń praw producentów i ochrony m.in. Szampana, whisky, sake, rumu i tequili.
Regulacje prawne kojarzone z alkoholem najczęściej dotyczą podatków i ceł, tymczasem to właśnie ochrona płynąca z regulacji prawa własności intelektualnej ma dużo pokaźniejsze znaczenie tak dla producentów, jak i konsumentów. Opracowanie udowadnia, iż brak stosownych norm prawnych odbija się negatywnie na producentach, którzy nierzadko przez dziesięciolecia polepszali swoje produkty.
Autorka przedstawia w dodatku, iż w regulacjach prawnych dotyczących poszczególnych alkoholi widoczny jest także stosunek nie tylko producentów, lecz wręcz całych narodów do swych alkoholi. Z jednej strony można bowiem traktować je jako coś szczególnego, towary o unikatowym znaczeniu, przeznaczeniu i smaku, z drugiej zaś można widzieć w nich tylko prędki środek znieczulenia. Alkohol może być traktowany jako inwestycja, lecz może być w dodatku częścią historii narodu.