Zeszyt ćwiczeń opracowany z myślą o osobach uczących się języka angielskiego jako języka zawodowego. Mieści specjalistyczne słownictwo nazwy minimalistycznców, półsurowców, gotowych potraw, sprzętu specjalistycznego stosowanego w gastronomii i poszczególnych technik gastronomicznych.
Autorzy ćwiczeń kładą obszerny nacisk na komunikację z gościem, jego fachową obsługę oraz na organizację pracy i radzenie sobie ze stresem. Publikacja podsuwa także słownictwo przydatne podczas poszukiwania pracy (wakacyjnej i stałej) w międzynarodowym środowisku uczy czytać ze zrozumieniem ogłoszenia o pracę, prezentuje, jak napisać CV i list motywacyjny, podpowiada zwroty niezbędne w czasie rozmowy kwalifikacyjnej.
Zeszyt ćwiczeń szlifuje niemal wszystkie umiejętności ważne w posługiwaniu się językiem obcym, w tym słuchanie i rozumienie (dzięki nagraniom dostępnym pod kodami QR) i poprawne mówienie (dzięki zadaniom do rozwiązywania w parach).
Mamy tu także propozycje tematów do pisania, a w każdym dziale znajduje się dłuższy tekst czy dialog do treningu czytania. Ćwiczenia gramatyczne są zawsze poprzedzone krótkim przypomnieniem podstawowych zasad.
Po wykonaniu wielu najróżniejszych zadań, podnoszących kompetencje językowe, przyszły technik żywienia i usług gastronomicznych albo przyszły technik usług kelnerskich lepiej zrozumie materiał, utrwali wiadomości i słownictwo branżowe.