Specjalistki od żywienia i zdrowego trybu życia przedstawiają dokładną analizę elementów odżywczych, a także normy i zalecenia dotyczące ich spożycia. Koncentrują się na problematyce zdrowia, omawiają najróżniejsze diety chroniące przed chorobami, a także trendy żywieniowe, które mogą rozszerzać ryzyko zachorowania.
Autorki wykorzystują dostęp do najnowszych danych, aby zaprezentować je uczniom w postaci licznych tabel. Publikacja zawiera najnowszą wersję piramid żywieniowych. Na uwagę zasługuje staranne omówienie programu WIKT i zadania ułożone specjalnie do wersji demonstracyjnej tego programu, aby uczeń mógł poćwiczyć w praktyce pracę ze specjalistycznym oprogramowaniem używanym przez dietetyków.
Rozbudowany został słowniczek terminów z ich tłumaczeniem na języki angielski i niemiecki, do którego dodano całkowitą nowość - tłumaczenie podstawowych zwrotów na oba te języki. Na końcu podręcznika znajduje się tabelka z wartościami odżywczymi poszczególnych bezkompromisowców.
Atutem podręcznika są też liczne pytania i polecenia po rozdziałach, które nie tylko sprawdzają poziom wiedzy, ale skłaniają do aktywności, samodzielnej pracy i krytycznego przyjrzenia się własnemu stylowi życia.
Podręcznik to perfekcyjny przewodnik po metodach utrzymania prawidłowego zdrowia i choćby jeśli z różnorodnych przyczyn wybiera się inny fason żywienia, to warto poznać zalecane podstawy żywienia, aby wiedzieć, jak mądrze wprowadzać modyfikacje, a czego się wystrzegać.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.