Znane i uznane autorki ponownie wprowadzają w tajniki utrzymania zdrowia przez właściwą dietę i adekwatny tryb życia. W podręczniku omówiono zagadnienia dotyczące zasad żywienia człowieka, głównie wartości odżywcze poszczególnych części pożywienia i normy i zalecenia dietetyków.
spory nacisk położono na profilaktykę chorób niezakaźnych, w tym dietozależnych. Publikacja posiada najnowsze piramidy żywieniowe, opublikowane w 2017 r. Autorki poruszają też tematy związane z higieną i bezpieczeństwem organizacji żywności.
Nie obawiają się komentować obecnych trendów żywieniowych, dzięki temu książka staje się aktualnym przewodnikiem po zdrowym stylu życia. Podręcznik posiada dużo pytań i poleceń, które pozwalają sprawdzić poziom wiedzy uczniów i zmuszają ich do aktywnego poszukiwania informacji, a czasem krytycznego spojrzenia na własne nawyki żywieniowe.
Na końcu publikacji znajduje się tabela z wartościami odżywczymi poszczególnych minimalistycznców. Podręcznik dostosowany językowo i merytorycznie do wieku odbiorcy. Pokazuje kluczową terminologię naukową wykorzystywaną w nauce o żywieniu, w sytuacji terminów obcojęzycznych wyodrębniono ich poprawną wymowę.
też wykaz najważniejszych terminów i pojęć branżowych z tłumaczeniem na języki angielski i niemiecki.