Publikacja pomaga opanować ergonomiczne umiejętności w zakresie trzeciej części kwalifikacji T.15 (Planowanie i wykonywanie usług gastronomicznych). Każdy rozdział zawiera krótkie wprowadzenie, przypominające podstawowe wiadomości, i karty pracy z zadaniami i ćwiczeniami.
Publikacja oferuje przeróżne ćwiczenia wzbogacone licznymi ilustracjami - od zadań poręcznych, które uczeń ma wykonywać w czasie zajęć w szkolnej pracowni, poprzez dobierania tekstu, pytania otwarte i zamknięte, po propozycje projektów do realizowanie w trakcie wycieczek albo praktyk zawodowych.
Książka kładzie nacisk na uważne realizowanie zadań, namawia ucznia do wnikliwej samooceny i skłania do wydobywania wniosków. Pracownia pomyślana jest jako podręcznik do poręcznej nauki zawodu, który ułatwi użycie zdobytej na zajęciach teoretycznej wiedzy w praktyce.
Publikacja może także stanowić cenny materiał powtórzeniowy dla osób przystępujących eksternistycznie do egzaminów Powyższy opis pochodzi od wydawcy.