REA - Usługi żywieniowe w hotelarstwie. Hotelarstwo Podręcznik do nauki zawodu technik hotelarstwa. Szkoły ponadgimnazjalne. Tom IV Podręcznik do nauki zawodu technik hotelarstwa na poziomie technikum w zakresie kwalifikacji T.12 (Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie).
Omawia zagadnienia związane z usługami gastronomicznymi. Kładzie duży nacisk na racjonalne odżywianie się, komponowanie jadłospisu i wizerunek zawodowy pracownika. Szczegółowo ukazuje warianty śniadań serwowanych w hotelu.
Na wielu ilustracjach pokazuje wyposażenie sali konsumpcyjnej. Podaje specjalistyczne nazewnictwo hotelarskie francuskie i angielskie. Zawiera liczne praktyczne wskazówki dotyczące nakrywania stołu i prac w przygotowalni kelnerskiej.
pokazuje pożądane zachowania w pracy, dzięki czemu stwarza postawę odpowiedzialnego i zaangażowanego pracownika, rozszerzając tym samym szanse ucznia na rynku pracy.