Znany i renomowany podręcznik, który wprowadza uczniów w zagadnienia bezpiecznej obsługi urządzeń stosowanych w zakładach gastronomicznych – poprawiony i uaktualniony. Pozbawiony zbyt szczegółowych charakterystyk tworzyw (okazały się niepotrzebne uczniom), uzupełniony o omówienie nowych technice użytkowanych w gastronomii anti-griddle, thermomix, pacojet i sporo innych.
Przedstawiono także zasady bezpiecznego przygotowywania dań kuchni molekularnej – np. Pracy z ciekłym azotem. Autorki kładą nacisk na kwestie minimalizacji negatywnego wpływu zakładów gastronomicznych na środowisko, nie tylko wskazując solidne rozwiązania technologiczne (oszczędność energii, wody, fotowoltaika, segregacja odpadów), ale także uczulając ucznia na tę problematykę.
Treść publikacji uzupełniają liczne zdjęcia i rysunki wyjaśniające zasady działania poszczególnych urządzeń. Kody QR kierują do filmów, które prezentują szczegółowo charakterystykę i obsługę wybranego sprzętu gastronomicznego.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.