Zostań hodowcą bąbelków! Choć fermentowane napoje znane są od wieków, ostatnio przeżywają prawdziwy renesans. Teraz możesz przygotować je we własnym domu! Poznaj smak samodzielnie przygotowanych kefiru, kombuczy, amazake, cydru, lassi i rejuvelacu.
zapewniamy, iż gdy raz spróbujesz domowego miodu pitnego, nigdy nie sięgniesz po słodkie napoje gazowane ze sklepu. Choć fermentację odkryto w wyniku błędu, jej magii nad wyraz momentalnie ulegli ludzie z różnych stron świata.
Fermentowanie gwarantowało dłuższą przydatność do spożycia, lecz też zapewniało zupełnie świeże doznania smakowe. W Rosji powstał kefir, amazake sprezentowali nam Japończycy, lassi dotarło do nas z Indii, a miód pitny z Afryki.
Przygotowane w domu kefiry, kombucza lub cydry nie tylko nadzwyczajnie smakują, lecz też pozytywnie wpływają na zdrowie. Ich picie odżywia mikrobiotę jelitową, a nie od dziś wiadomo, iż jelita to nasz drugi mózg.
Nie musisz łykać tabletek, by dostarczyć probiotyków swemu organizmowi – wystarczy zdrowa dieta i kilka łyków fermentowanych napojów każdego dnia. Tajniki dzikiej fermentacji poznasz dzięki Ninie i Sebastianowi, którzy w 2015 roku otworzyli na południu Francji browar Lökki.
Produkują w nim organiczne i zdrowe napoje fermentowane. Teraz dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem z tobą. To prostsze, niż myślisz! Tytuł Kombucza, kefir i spółka. Fermentowane napoje z całego świata Autor Lokki Tłumacz Justyna Nowakowska Wydawnictwo Znak Koncept EAN 9788324082957 ISBN 9788324082957 Kategoria Poradniki\Napoje i używki liczba stron 160 Rok wydania 2022 Oprawa Twarda Wydanie 1