Życie to kompozycja magii i makaronu Federico Fellini
Żadne danie w historii nie ma tak wielu wariantów, odcieni, kształtów, smaków i konsystencji jak zwykły makaron. Przygotuj samodzielnie aksamitne farfalle lub cieniutkie jak jedwab ravioli. Zaskocz znajomych, podając czarny jak węgiel makaron z atramentem kałamarnic lub orzechowe gnocchi z grzybowym ragoût.
Marc Vetri, utalentowany mistrz włoskiej kuchni, zdobywca „kulinarnego Oscara", czyli nagrody Fundacji im. Jamesa Bearda dla najkorzystniejszego szefa kuchni, pokaże ci, jak własnymi rękami zrobić makaron pachnący toskańską trattorią. Bazując na ogromnym doświadczeniu, dzieli się swoją historią, radami, technikami i ponad setką przepisów.
- Tajniki wyrabiania ponad trzydziestu różnorodnych typów ciasta i całej gamy makaronów smakowych
- Przepisy na wyśmienite makarony nadziewane i pieczone, a także wyśmienicie skomponowane sosy
- Inspirujące eksperymenty z rozmaitymi rodzajami mąki
Zostań mistrzem makaronu w swojej kuchni
Marc Vetri jest jednym z największych mistrzów makaronu na tej planecie. To prawdziwa biblia makaronu, na dodatek cudownie napisana. Każdy powinien ją posiadać na półce w swej kuchni.
JAMIE OLIVER, szef kuchni, restaurator i autor książek kucharskich, osobowość medialna
Książka Marca Vetriego jest precyzyjnie tym, czego każdy kucharz potrzebuje, by doskonalić techniki własnoręcznego wyrabiania makaronu i przygotowywać przepyszne, przemyślane i innowacyjne dania. Najważniejsza książka o domowych makaronach, jaką kiedykolwiek czytałem. I jestem choćby trochę o to zazdrosny.
MARIO BATALI, szef kuchni, restaurator i autor książek kucharskich
Mistrzowie makaronu to prawdziwy pean na cześć jednej z najpopularniejszych potraw świata. Utalentowany szef kuchni Marc Vetri genialnie przekazał w tej książce swoją pasję do makaronu.
NATHAN MYHRVOLD, współautor encyklopedii Modernist Cuisine
Na początku książki Marc Vetri stwierdza, iż przepis potrzebuje kucharza. Racja, lecz jako kucharze potrzebujemy mistrzów takich jak Vetri – kogoś, kto zachęci nas do poszukiwania ideału, pomoże zrozumieć potrawy i docenić ich piękno. W tej książce Vetri realizuje właśnie tę misję.
DR STEPHEN JONES, kierownik Bread Lab na Washington State University
Nigdy nie jadłem ulepszonego makaronu niżeli ten, który wyszedł spod ręki Marca Vetriego. Gdybym o przygotowanie swojego ostatniego posiłku miał poprosić jednego kucharza, wybrałbym właśnie jego. I zamówiłbym dziesięć dań z makaronu. Ta książka stanie się waszą makaronową biblią i pozwoli wam zgłębić tajniki tej magicznej potrawy.
MICHAEL SYMON, szef kuchni, restaurator, osobowość telewizyjna, autor książek kulinarnych