Trzecia książka autorek bestsellerowych poradników kucharskich z przepisami dla najmłodszych smakoszy opartymi na metodzie BLW – tym razem dla nieco starszych dzieci! Twoje dziecko potrafi już chodzić i głośno domagać się dokładki? Albo może wręcz przeciwnie –protestuje przeciwko koperkowi w zupie i pracowicie wydłubuje rodzynki z ciasta? Ta książka jest właśnie dla Ciebie!Autorki najpopularniejszego w Polsce kulinarnego bloga o metodzie BLW, doświadczone mamy, wspaniale wiedzą, iż dzieci potrafią przy jedzeniu wybrzydzać, grymasić i tygodniami jeść to samo.
proponują więc przepisy na dania, które wpisują się w preferencje dzieci, mają szanse spełnić ich kryteria, zapewniają wszystkie konieczne komponenty odżywcze, a jednocześnie są proste i szybkie w przygotowaniu, a także, oczywiście – smaczne!
W książce odszukasz między innymi przepisy na:– domowe pieczywo i inne wypieki,– wartościowe śniadania, – prędkie dania obiadowe,– zdrowe desery,– przepisy na imprezy dla dzieci,a także porady kuchenne i sporo podpowiedzi upraszczających kulinarne działania – ponadto dla rodziców alergików.Więcej niż BLWBLW (Bobas Lubi dobór) to metoda zwiększania diety, którą pokochały już tysiące polskich dzieci.
Zdaniem jej twórczyń, Gill Rapley i Tracey Murkett, dziecko od samego początku może jeść samodzielnie, co umożliwia naturalny rozwój jego umiejętności chwytania i żucia, a także dobrze wpływa na akceptację przeróżnych smaków.
Ta książka kucharska powstała podczas eksperymentowania Autorek z metodą BLW, jednak prezentowane przepisy mogą być wykorzystane przez wszelkich rodziców, którzy mają ochotę urozmaicić swoim dzieciom menu, niezależnie od sposobu powiększania diety.Joanna Anger – nauczycielka wychowania przedszkolnego i wczesnoszkolnego, mama Ali i Zuzi; Anna Piszczek – polonistka i historyczka, mama Antka i Toli – tworzą jeden z najpopularniejszych blogów parentingowo‑kulinarnych (www.alaantkoweblw.pl), który skupia rodziców świadomych wagi zdrowego odżywiania.
Są autorkami dwóch bestsellerowych książek kucharskich, które zagościły w kuchennych biblioteczkach wielu tysięcy polskich rodzin.