Książka zawiera syntetyczną analizę zmieniającego się znaczenia żywności w życiu współczesnego człowieka, zarówno w rozmiarze pozytywnym, jak i negatywnym. Akcentuje jej zasadniczą funkcję odżywczą, ale podejmuje również tematykę antropogenizacji żywności. Człowiek bowiem ingeruje we wszystkie etapy powstawania żywności: „od pola rolnika do stołu użytkownika". W żywności zatem mogą się znaleźć: obce i naturalne nieodżywcze substancje związane z produkcją i obrotem, związki pochodzące z emisji przemysłowych, środków transportu i obróbki cieplnej oraz dodatki do żywności celowo dodane, a także alergeny pokarmowe. Dlatego stanowczego znaczenia nabiera poruszany w podręczniku problem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, równocześnie w skali krajowej, jak i międzynarodowej. Prof. Dr hab. N. Med. Emilia Kolarzyk Tematyka podręcznika jest przeróżna, a przedstawione zagadnienia wymagają interdyscyplinarnego ujęcia, stąd również Autorzy opracowujący poszczególne problemy reprezentują różnorodne dziedziny wiedzy medycznej i przyrodniczej. Powoduje to, że poziom merytoryczny podręcznika jest wysoki, a rozdziały opracowane są w sposób rzetelny i kompetentny. Zostały uwzględnione najnowsze osiągnięcia naukowe i aktualne piśmiennictwo i uregulowania prawne, obowiązujące jednocześnie w Polsce, jak i w innych krajach Unii Europejskiej. Tak napisany podręcznik wyszuka na pewno szerokie grono odbiorców. Z recenzji prof. Dr. Hab. N. Med. Andrzeja Borzęckiego Z satysfakcją pragnę podkreślić, iż rozdziały związane z toksykologią prezentują istotnie wysoki poziom naukowy, i wyrażam przekonanie, że takie będzie jeszcze odczucie Czytelników. Z całą odpowiedzialnością rekomenduję Czytelnikom podręcznik Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka pod redakcją Emilii Kolarzyk, wytwarzany przez interdyscyplinarne grono wysokiej klasy specjalistów. Z recenzji prof. Dr. Hab. N. Med. Janusza Pacha
- Format: 16.5x24.0cm
- ISBN: 9788323339663
- objętość: 777
- Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
- Redakcja: Kolarzyk Emilia
- Rok wydania: 2016
- Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego