Kolejna po 365 obiadów, książka kucharska Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Autorka modnych książek kucharskich i poradników zamieszcza tu sporo interesujących przepisów na zróżnicowane wypieki: bułki, chleby, ciasta, ciasteczka, pierniki, baby, faworki i pączki, lecz najwięcej przepisów na mazurki.
znajdziemy tu przepis na mazurek królewski,także z owocami, konfiturami, bakaliami, marcepanem, czekoladą i innymi frykasami. Dla zachęty poniżej jeden z przepisów. Przepis na sporanocny mazurek królewski Funt (45 dag) masła młodego utrzeć w donicy, wbić w to po jednemu 12 żółtek, funt cukru i funt mąki, wymieszawszy, kłaść po łyżce za każdym żółtkiem cztery łuty (1 łyżka) gorzkich migdałów utłuczonych na masę i wiercić tę masę w zimnem miejscu całą godzinę, a uwierciwszy, na blachę wyłożoną papierem, posmarowanym masłem układać na grubość palca.
Piec powinien być taki, jak na biszkopty, to jest należycie, lecz nie nazbyt gorący. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.