Barbara Czaykowska-Kłoś urodziła się na Rzeszowszczyznie 19 lipca 1944 roku. Jest technikiem żywienia oraz absolwentką studium dietetycznego. Od lat 60. Mieszka w Warszawie. Jako dziecko przewędrowała z rodziną niemal całe południe Polski w poszukiwaniu bezpiecznego miejsca. Domu.
poprzez dużo lat rodzina mieszkała na Śląsku Opolskim pośród szczególnie życzliwych miejscowych.
Wspomnienia, rodzinne historie i smaki, które jak u Prousta przenoszą w bliską sercu przeszłość, były motywem przewodnim pierwszego tomu „Historii kuchennych".
Drugi tom powstał z podobnej potrzeby, aczkolwiek tęsknota do dawnych smaków i wspomnień wzbogaciła się o niewyobrażalną miłość do dzieci, wnuków, piesków, kotków, ptaków, drzew...
Porady, zdrowe mikstury, niezwykłe nalewki, potrawy, które przenoszą do dawnych zabawnych albo smutnych historii i te, które pomagają nakarmić największego niejadka.
bogactwo smaków, wiedzy, mnóstwo ciepła i humoru...
To można znaleźć w drugiej części „Historii kuchennych".
br