świeże, zwiększone wydanie bestsellerowej książki Bartka Kieżuna, znanego w blogosferze jako Krakowski Makaroniarz. „Italia do zjedzenia” została nagrodzona Nagrodą Magellana 2018, za najkorzystniejszy przewodnik kulinarny roku.
"Italia do zjedzenia" jest to unikatowym połączeniem książki kulinarnej i subiektywnego przewodnika po Włoszech. W środku odszukamy historię kuchni i sztuki opatrzoną zdjęciami z licznych podróży autora do Italii.
„Moja książka jest skutkiem wielu lat podróży do Włoch i zdobywania wiedzy o kulinariach i włoskiej sztuce, którą uwielbiam jednakowo jak włoskie jedzenie. Może być po prostu książką kucharską, lecz może też być przewodnikiem po przeróżnych zakątkach Italii.
Można w niej znaleźć nieco anegdot o włoskiej historii, o tym jakie dzieje mają za sobą popularne dania kuchni włoskiej. Wszystko po to, żeby zrozumieć jak z wielkim, nie tylko kulinarnym dziedzictwem, mamy do czynienia na półwyspie Apenińskim.” Bartek Kieżun Bartek Kieżun - dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk.
Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie Kukbuk. Stale współpracuje z Radiem Kraków i portalem Wirtualna Polska. W przerwach w pisaniu i gotowaniu prowadzi Miejsce Sklep – galerię z polskim dizajnem lat sześćdziesiątych.
Absolwent krakowskiej Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty, organizuje nieszablonowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych.
Jego pierwsza książka „Italia do zjedzenia” została nagrodzona Nagrodą Magellana 2018, za najlepszy przewodnik kulinarny roku. Tytuł Italia do zjedzenia Autor Bartek Kieżun Wydawnictwo Buchmann EAN 9788328096981 ISBN 9788328096981 Kategoria Kuchnia,diety\Inne ilość stron 304 Rok wydania 2022 Oprawa Twarda