Kontynuacja bestsellerowej Kuchni polskiej bez pszenicy z przepisami na Boże Narodzenie i znacznanoc. Dzięki tej książce na twoim bezglutenowym stole nie zabraknie żadnej świątecznej potrawy!
Kalendarz aż puchnie od zróżnicowanych nieszablonowych okazji. Niektóre posiadają w naszym kraju długą tradycję, inne dopiero znajdują wielbicieli. Autorki skupiły się na dwóch świętach, które z przeróżnych względów są dla Polaków najważniejsze, a jednocześnie mają najbogatszą kulturę kulinarną.
Uszka i pierogi, makowce, pierniki i serniki, baby, paschy, żurki i mazurki - wszystkie te smakołyki, i niemało innych obecnych na polskich świątecznych stołach, wyszukasz w niniejszej publikacji. Łącznie ponad 250 receptur na pyszne zupy, dania główne, przekąski, dodatki, chleby i bułki, ciasteczka, babeczki i desery, a także przydatne przepisy podstawowe, np. Na ciasta pierogowe i naleśnikowe, majonezy, aromatyczne ekstrakty i polewy. Wszystko bez glutenu, cukru i zgubnych E-dodatków, a nieraz także bez nabiału lub w wersji wegańskiej. Z użyciem nowych zdrowych produktów, urozmaicających bezglutenową dietę, a także z ograniczeniem niedużo wartościowych, wysokowęglowodanowych oczyszczonych mąk, a także skrobi. Niektóre z zamieszczonych w książce potraw przyrządza się z reguły tylko raz w roku (np. Kutię, kompot wigilijny, paschę czy znacznanocnego baranka), ale większość genialnie wpasowuje się w menu całoroczne. Pieczywo, barszcze, pasztety, kluski, pierogi czy cała gama słodkości to propozycje uniwersalne. Z tych przepisów możesz z powodzeniem korzystać poprzez cały rok, nie tylko od święta!
Ponad 250 dokładnie przygotowanych i wypróbowanych przepisów na dania klasycznie kojarzone z polskimi świętami i uroczystościami -, a także mnóstwo interesujących nowych przepisów, do użycia w codziennej kuchni domowej
Kolejna książka dwóch polskich propagatorek bezglutenowego, zdrowego gotowania i odżywiania