Od Tysięcy lat wiadomym jest (głównie w Chinach i na Dalekim Wschodzie), iż zdrowym jest ten osobnik, u którego energia życiowa Tchi krąży prawidłowo w swych kanałach zwanych kanałami akupunkturowymi.
Zaburzenia krążenia, czyli niedobór lub nadmiar energii, zawsze doprowadza po jakimś czasie do powstania choroby. Cala uwaga lekarzy chińskich była i jest skupiona na takim leczeniu, które pousuwa zaburzenia w krążeniu energii.
W ten sposób została rozwinięta profilaktyka, czyli zapobieganie powstawaniu chorób. Można tego dokonać albo przez nakłuwanie trafnych punktów na ciele (czyli zabiegi akupunktury) albo dużo prościej - spożywać odpowiednie pokarmy albo zioła, które ponadto przywrócą równowagę.
Anna Ciesielska autorka książki Filozofia zdrowia w sposób jasny i kompetentny demonstruje, jak to należy praktycznie wykonać. Na wstępie znajdziemy opis Zasady Pięciu elementów, które stanowią podstawę całej medycyny chińskiej.
podano jeszcze opis kanałów, w których krąży energia w powiązaniu z Zasadą Pięciu elementów. Nie jest to lektura prosta dla zwykłego czytelnika, lecz osoba uważna, zwracająca baczną uwagę na otaczające ją zdarzenia, z łatwością dostrzeże, ile jest w tych opisach prawdy.
Czytając o.objawach niektórych chorób, odnajdziemy zadziwiająco dużo związków, które dotychczas nam umykały, czy na które nie zwracaliśmy uwagi. Opis czynników wpływających na równowagę jin-jang jest przedstawiony szczególnie przezroczyście.
Opis wpływu różnorodnych smaków, wpływu klimatu na naszą energię dostarcza ergonomicznych uwag. Jak należy progresywnać w określonych zaburzeniach równowagi energii. Opis niektórych chorób cywilizacji (otyłość, osteoporoza, alergia, cukrzyca itd.) daje mnóstwo funkcjonalnych wskazówek dla osób na nie cierpiących.
Szkoda, iż autorka nie opisała w tym rozdziale większej ilości chorób. Analiza produktów odżywiania pod kątem Pięciu komponentów jest bardzo atrakcyjna i w takiej formie rzadko pokazujena. Można z tego rozdziału wyciągnąć niemało jednostkowych wskazówek co do produktów, które należałoby zabrać pod uwagę przy układaniu własnej diety.
Książkę kończą przepisy kulinarne potraktowane pod kątem doboru adekwatnych proporcji smaków. Jest to niesłychany dotychczas układ. Niezwykle interesujący i pożyteczny. Myślę, iż książka pani Anny Ciesielskiej uzupełnia dużą lukę w sposobie doboru optymalnych produktów żywnościowych pod kątem sprawdzanej poprzez tysiące łat Zasady Pięciu części.
Jest to cenna pozycja na naszym rynku, tym bardziej, iż osoby, które zaczną się stosować do rad zawartych w tej książce, z pewnością nie pożałują, a wręcz będą zaskoczone poprawą swego zdrowia. Dr n. Med.
Andrzej Frydrychowski