Jak odzyskać zdrową i radosną relację z jedzeniem
Kiedy zastosujemy uważność do czynności jedzenia, ujawni się nam świat odkryć i przyjemności. Świat, który dotąd pozostawał ukryty, mimo że mieliśmy go – dosłownie – tuż przed nosem.
Jedzenie utrzymuje nas przy życiu i jest źródłem przyjemności. Jego zdobywanie, przygotowywanie, wymyślanie i konsumowanie solidnie nas angażuje. Ma także jednak ciemniejsze strony – na odżywianiu się nabudowują się złożone problemy emocjonalne i psychiczne, towarzyszy mu wstyd i stres oraz niepewność i poczucie winy związane z niejasnymi i niejednokrotnie sprzecznymi zaleceniami naukowców, dietetyków i mediów.
Dzieci wiedzą, czego potrzebują, bez wahania reagują na potrzeby swojego ciała. Uważne jedzenie to powrót do korzeni – do naturalnej zdolności wyczuwania, czego w danej chwili potrzebuje nasz organizm,. Ucząc się jeść z uważnością, nawiązujemy kontakt ze sobą, a także zbliżamy się do świata i łączymy się z nim, odkrywamy ciągle na nowo, że wszystko jest połączone i współzależne.
Jan Chozen Bays nauczy cię:
– rozróżniania siedmiu rodzajów głodu – z których tylko dwa są związane z odżywieniem organizmu…
– rozpoznawania potrzeb twojego ciała i obdarzania ich nieosądzającą uwagą
– budowania spokojnej, jednostajnej relacji z jedzeniem
– łagodnego zmieniania swoich nawyków żywieniowych
– nawigowania w świecie sprzecznych zaleceń dietetycznych
– użytkowania w odniesieniu do jedzenia buddyjskiej idei drogi środka
– otwierania się na radości, przyjemności i obfitość prostych czynności jedzenia i picia
Uważność w jedzeniu to pełen życzliwości przewodnik po odbudowie swej relacji z jedzeniem. Jan Chozen Bays, lekarka i nauczycielka zen, proponuje ponad pięćdziesiąt ćwiczeń i medytacji – sprawdzonych przez lata prowadzenia warsztatów uważnego jedzenia – dzięki którym najpierw zanalizujesz swoje podejście do jedzenia, towarzyszące ci wzorce i przyzwyczajenia, a następnie nauczysz się zmieniać codzienne posiłki w momenty kontaktu ze sobą, troski dla siebie i praktyki pełnej obecności tu i teraz.
„W naszym społeczeństwie panuje stan, który można nazwać endemiczną bezmyślnością. Możemy jej zaradzić, przyjmując osobistą odpowiedzialność. Ta książka nadzwyczajnie opisuje, jak to zrobić w odniesieniu do czynności jedzenia i żywności we wszelkich jej formach. A któż może lepiej wskazać drogę do osiągnięcia psychicznego zdrowia i równowagi niż Jan Chozen Bays, która jest doświadczoną pediatrą specjalizującą się w psychologii dziecięcej, wieloletnią liderką grup uważnego jedzenia i niezwykłą nauczycielką uważności, doświadczoną w wielowiekowej i wzniosłej tradycji mądrości i współczucia?"
– Jon Kabat-Zinn we wstępie do książki Uważność w jedzeniu
Autorzy: Jan Chozen Bays
EAN: 9788363860905
Głębokość: 18.000000
ISBN: 978-83-63860-90-5
ilość stron: 312
Oprawa: Miękka
rodzaj: Książki
Rok wydania: 2023
Szerokość: 148
Tłumaczenie: Agnieszka Kowalska
Wydanie: 1
Wydawnictwo: CoJaNaTo
Wysokość: 210