Kuchnia chińska uznawana jest za jedną z najbogatszych i najwykwintniejszych kuchni świata. To niesamowita fuzja smaków, aromatów, barw i oryginalnych komponentów, jak ziarna i kłącza lotosu, kwiat jaśminu czy cała feeria warzyw, równocześnie świeżych, jak i marynowanych.
Trudno jednak mówić o jednej,,kuchni chińskiej", gdy ten ogromny kraj gromadzi w sobie tradycje kulinarne Shandongu (to trzon kuchni chińskiej), Mongołów, chińskich muzułmanów, miłośników konkretnej pikanterii z Syczuanu i Hunanu, a także koneserów łagodnych,,,niebiańskich" dań z ryb z Jiangsu.
Obok dań mięsnych, rybnych i jarskich wyszukamy multum przekąsek, deserów i pożywnych zup oraz naturalnie wspaniałe herbaty. Niniejsza książka to opowieść o cechach, pochodzeniu i ciekawostkach związanych z kuchniami przeróżnych regionów Chin oraz wskazówki, jak przyrządzić potrawy chińskie w domu - korzystając z ponad 140 zamieszczonych tu przepisów!
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.