"Ta książka przyda się każdej osobie na diecie bezglutenowej. Zgromadzono tu nie tylko wiedzę o samej celiakii i wymogach diety, ale także m.in. Na temat radzenia sobie ze stresem czy mikrobioty jelitowej.
Jest w niej niemało poręcznych danych i wskazówek. Polecamy!" Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej Czy co jakiś czas czujesz się źle po jedzeniu$345 Dolegliwości żołądkowe utrudniają ci codzienne funkcjonowanie$346 Odczuwasz zmęczenie i spadek nastroju$347 W kółko łapiesz infekcje$348 Dokuczają ci różne objawy, które mimo leczenia nie ustępują lub co jakiś czas nawracają$349 Winowajcą może być gluten, a ty możesz znajdować się wśród setek tysięcy ludzi w Polsce chorych na celiakię.
Dominika Musiałowska, współautorka bestsellerowych książek o insulinooporności, zmagająca się także z celiakią, tym razem zajęła się podstępną chorobą trzewną, a do pomocy zaprosiła ekspertów: cenionego gastrologa dr.
Wojciecha Marlicza i znaną dietetyczkę Magdalenę Makarowską. Niezależnie od tego, czy rozpoznano u ciebie celiakię, czy tylko podejrzewasz, iż na nią cierpisz, a może problem dotyczy twojego dziecka ten funkcjonalny poradnik będzie dla ciebie źródłem pierwszej pomocy.
Dzięki niemu zrozumiesz, czym jest ta choroba, dowiesz się, jak ją diagnozować i leczyć, oraz zyskasz cenne wskazówki, które ułatwią ci codzienne życie. Znajdziesz w nim w dodatku garść przepisów na prędkie, wytwarzane z naturalnych części ciasta, ciasteczka, chleby, tarty, pizzę i pierogi, które zachwycą ciebie i twoją rodzinę.
Celiakia. Życie bez glutenu to pierwszy taki poradnik w Polsce, który pomoże ci przejąć kontrolę nad chorobą i odmienić swoje samopoczucie. Ponad dziesięć lat temu dowiedziałam się, że jestem chora na celiakię.
różnorodne dolegliwości odczuwałam jednak już kilka lat wcześniej. Diagnostyka trwała długie miesiące, a w zasadzie lata, w trakcie których odwiedziłam wielu rozmaitych specjalistów. To był naprawdę nieprzystępny czas.
A przecież sama diagnoza nie rozwiązała problemu. Musiałam się na nowo nauczyć żyć bez glutenu. Początki nie były łatwe, lecz z czasem zrozumiałam mechanizm choroby, zmierzyłam się ze swymi trudnościami i zaczęłam powoli wychodzić na prostą.
Choć celiakia wciąż od czasu do czasu przypomina mi o sobie, to dziś mnie już nie ogranicza. Rozwijam swoje pasje, realizuję się zawodowo i w macierzyństwie. Łapię życie garściami i pokazuję innym,choćby z chorobą można żyć pełnią życia.